Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στη σύγχρονη κοινωνία, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορους τομείς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξακολουθούν δυστυχώς να μην τυγχάνουν του σεβασμού και της εκτίμησης που δικαιούνται ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου 1992 με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί όχι μια ευκαιριακή αφορμή προσέγγισης του ζητήματος, αλλά το έναυσμα για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας έναντι των ατόμων με αναπηρία και των δικαιωμάτων τους.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν μας επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (2014), περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη, μεταξύ αυτών πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά, ζουν με κάποιο είδος αναπηρίας, ενώ περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα έχουν επίσης κάποιο είδος αναπηρίας.
Η ομαλή ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία, η εξασφάλιση προσβασιμότητας και ίσων ευκαιριών σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για μας και δείγμα ποιότητας του πολιτισμού μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘ. ΚΙΟΣΕΣ