Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητήριου Φλώρινας στο Αμμοχώρι, για να έρθει σε επαφή με τα μέλη του και τους κατοίκους των οικισμών εκτός της Φλώρινας

Την Δευτέρα 09-12-2019 στις 6.00 το απόγευμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητήριου Φλώρινας στην αίθουσα   πολιτιστικού συλλόγου Αμμοχωρίου σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης και διάθεσης να έρθει σε επαφή με τα μέλη του και τους κατοίκους των οικισμών εκτός της Φλώρινας.
Στην συνεδρίαση που πήρε τη μορφή ανοιχτής σύσκεψης συμμετείχε και η «Επιτροπή Διαβούλευσης-Υποστήριξης και Εξειδίκευσης ζητημάτων» του Επιμελητήριου Φλώρινας.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Σάββας Σαπαλίδης ,πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλοί επιχειρηματίες του Νομού εργαζόμενοι και επιστήμονες.
Στην αρχή έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Καραμήτσο Αναστάσιο ο οποίος μετά από ευδόκιμη θητεία στα όργανα του επιμελητήριου και μετά από 35 χρόνια εργασίας συνταξιοδοτείται.
Κατόπιν συζητήθηκε το θέμα «Δυνατότητες και αδυναμίες της επιχειρηματικότητας στην Φλώρινα. Προοπτικές» Έγινε αναλυτική συζήτηση ακούστηκαν πολλές προτάσεις και αναλύθηκαν διάφορες πλευρές. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τις επεξεργαστεί και θα επιδιώξει συνάντηση μέσα στην επόμενη χρονιά με τον Υπουργό Ανάπτυξης. Εκ μέρους της Επιτροπής Διαβούλευσης-Υποστήριξης και Εξειδίκευσης ζητημάτων του Επιμελητήριου Φλώρινας υπήρξε η ακόλουθη τοποθέτηση:
Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, καλεσμένοι,
Σας καλωσορίζω στην σημερινή ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου του Επιμελητήριου Φλώρινας στην οποία συμμετέχουμε και σαν «Επιτροπή Διαβούλευσης-Υποστήριξης και Εξειδίκευσης ζητημάτων»
Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, καλεσμένοι,
«Έχω ένα όνειρο»
Από το 1963 που ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ διατύπωσε εμβληματικά το όνειρό του για την ισότητα των μαύρων στις ΗΠΑ πάρα πολλοί άνθρωποι διατύπωσαν το όνειρό τους. Κάποιοι το είδαν να υλοποιείται. Κάποιοι όχι. Γιατί η υλοποίηση ενός ονείρου απαιτεί.
Σωστή εκτίμηση της πραγματικότητας.
Λεπτομερή περιγραφή της επιδίωξης.
Ρεαλιστική μελέτη και σχεδιασμό υλοποίησης.
Συγκέντρωση δυνάμεων.
Ανυποχώρητο αγώνα υλοποίησης.
Αυτά τα 5 στοιχεία είναι υποχρεωτικά και δεν μπορείς να αγνοήσεις ή να υποτιμήσεις κανένα.
Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο 0. Την αρχική διατύπωση του ονείρου. Στο τέλος αυτής της σύσκεψης θα φανεί αν τα όνειρα που θα διατυπωθούν εδώ μπορούν να συνδυαστούν σε ένα ενιαίο, συγκροτημένο, λογικό και εφαρμόσιμο κοινό όνειρο.
Η δική μας πρόταση για το όνειρό μας είναι:
-Δυναμική και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
-Μέγιστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων στην ανάπτυξη για το κοινό όφελος.
-Συνεργασία με όλες τις γειτονικές περιοχές για το κοινό όφελος.
-Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και συγκεκριμένα:
Των δυνατοτήτων στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, ορυχεία, διαχείριση νερού κλπ)
Των δυνατοτήτων στον δευτερογενή τομέα της παραγωγής (υπάρχουσες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αύξηση έως πολλαπλασιασμό της παραγωγής όπου είναι απαραίτητο, δημιουργία βιομηχανιών και βιοτεχνιών που να καλύπτουν υπάρχουσες ανάγκες.
Των δυνατοτήτων στον τριτογενή τομέα της παραγωγής (υπηρεσίες, τουρισμός κλπ) με αξιοποίηση της καταπληκτικής ομορφιάς της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
-Συνδυασμός των τριών τομέων της οικονομίας για το κοινό όφελος.
-Η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τεχνολογίας, της επιστήμης και της καινοτομίας (τεχνικής και κοινωνικής) στον τομέα της παραγωγής.
-Η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στον σχεδιασμό, την υλοποίηση του οράματος. για το κοινό όφελος.
Είναι στο χέρι μας (αν συμφωνούμε με αυτό το όνειρο) να το κάνουμε πραγματικότητα όσο ποιο γρήγορα γίνεται. Το σημείο κλειδί σ’αυτό το όνειρο (γι’αυτό και το ανέφερα τέσσερις φορές ) είναι το κοινό όφελος. Κοινό όφελος σημαίνει το όφελος του καθένα από μας συνδυασμένο με το όφελος του διπλανού μας, του απέναντι και τελικά το όφελος όλων μας για το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, συνεργαζόμενοι μεταξύ μας και βοηθώντας ο ένας τον άλλο όπου μπορούμε.
Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, καλεσμένοι,
Για να υλοποιήσουμε το όνειρο πρέπει πρώτα να έχουμε πλήρη και σωστή εικόνα της σημερινής κατάστασης. Είναι απαραίτητο να γίνει μια μελέτη για την «Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στην οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Δυνατότητες, αδυναμίες και προοπτικές» Πρέπει όλα τα μέλη του Επιμελητήριου να βοηθήσουν στην σύνταξη αυτής της μελέτης δίνοντας στοιχεία, απόψεις και ιδέες.
Σε επόμενη φάση και έχοντας μελετήσει επιστημονικά την πραγματικότητα και τις δυνατότητές μας θα περάσουμε στην υλοποίηση των προτάσεων της μελέτης.
Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, καλεσμένοι,
Αν θέλουμε να έχουμε έναν «οδικό χάρτη» της πορείας μας αυτός κατά την άποψή μου θα λέει τα εξής:
Όσοι θέλουν και αισθάνονται έτοιμοι μπορούν να κάνουν σήμερα προτάσεις
Οι υπόλοιποι μέσα στις επόμενες ημέρες επικοινωνήστε μας τις σκέψεις, απόψεις και προτάσεις σας.
Ελάτε σε επαφή και συζητήστε με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της «Επιτροπής Διαβούλευσης-Υποστήριξης και Εξειδίκευσης ζητημάτων» τα οποία είναι:
Αδαμαντίδου Μαρία
Μάργα Μαρία
Χορδάκη Ειρήνη
Κάγκας Μιχάλης
Σιδηρόπουλος Δημήτρης
Επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας. Κάντε τον δικηγόρο του διαβόλου κριτικάροντας τις ιδέες σας. Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα των προτάσεών σας.
Σκεφθείτε σκακιστικά (τι θα γίνει αν κλπ)
Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, καλεσμένοι,
Δεν περισσεύει κανείς. Σας χρειαζόμαστε όλους. Προχωρήστε μαζί μας.

Φλώρινα 10-12-2019
Για τη Συντονιστική Επιτροπή
Δημήτρης Σιδηρόπουλος