Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Μήπως ο φίλος σου σαμποτάρει τη σχέση σου;

Αναρωτήθηκες ποτέ αν οι υπερπροστατευτικοί σου φίλοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο σχετικά με εσένα και τις σχέσεις σου;
Πριν αναφέρουμε εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι ο φίλος σου σαμποτάρει τη σχέση σου, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο το σαμποτάζ να γίνετε συνειδητά ή με κακές προθέσεις· εστιάζουμε στο αποτέλεσμα. Δε σκοπεύουμε να βάλουμε φυτιλιές στις σχέση σου με τον φίλο σου, αλλά να σε βοηθήσουμε να διαπιστώσεις κατά πόσο μπαίνει σφήνα και αν συμβαίνει αυτό, προτείνουμε να το λύσεις με μία πολιτισμένη συζήτηση.
(Εφόσον κατάλαβες τις δικές μας προθέσεις, μπορείς να συνεχίσεις.)
Αξίζεις περισσότερα
Φυσικά και οι φίλοι μας πιστεύουν ότι αξίζουμε το καλύτερο, ακόμα κι αν εμείς δεν είμαστε ο ορισμός του ιδανικού συντρόφου. Η υπερπροστασία ξεπερνά τα όρια και γίνεται σαμποτάζ , όταν για πολλοστή φορά, ο φίλος σου θα θεωρήσει –και θα το μοιραστεί μαζί σου- ότι «μπορείς και καλύτερα». Μία τέτοια συμπεριφορά είναι ανεκτή από γονείς και παππούδες, από φίλους είναι λιγάκι άρρωστη.
Σε υπερασπίζεται χωρίς να το ζητήσεις
Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς αντιδρά ο/η φίλος σου όταν διαφωνείς με τον/η σύντροφό σου; Μήπως υψώνει ανάστημα και αγορεύει για χάρη σου; Μήπως μιλάει για λογαριασμό σου και «καρφώνει» τον προβληματισμό σου, τον οποίο μοιράστηκες μαζί του/ης πριν λίγο, ενώ εσύ μπορεί να μην ήσουν σίγουρος αν ήθελες να το αναφέρεις; Δε λέμε, οι φίλοι μας είναι οικογένεια, κάπου όμως πρέπει να μπαίνει και ένα όριο. Η υποστήριξη είναι θεμιτή, η υπερπροστασία ξεπερνά τα όρια του επιτρεπτού.
Ελέγχει τον/η σύντροφό σου περισσότερο από εσένα
Ο επιθεωρητής Κλουζώ θα έλεγες ότι ωχριά μπροστά στις ιχνηλατικές ικανότητες του φίλου σου. Συχνά, αν είναι πιο εξοικειωμένος με τα σόσιαλ από εσένα, έχεις παρατηρήσει ότι θα έρθει να σου δείξει το λάηκ που πάτησε ο/η σύντροφός σου και να σου επισημάνει πράγματα που δεν θα παρατηρούσες, πχ.  τα τελευταία φόλοου που έκανε. Μολονότι έχει καλές προθέσεις, προκαλεί κακό στη σχέση σου.
Υπεραναλύει τους τσακωμούς σας
Με τους φίλους μας θα μοιραστούμε και τα καλά και τα κακά και τα άσχημα. Ο φίλος που –έστω και άθελά του- σαμποτάρει τη σχέση, θα αγνοήσει τα καλά και θα εστιάσει στα κακά και τα άσχημα, αφού τα μεγαλοποιήσει πρώτα. Μετά, μέσω επιχειρηματολογίας θα σου αποδείξει ότι ο/η σύντροφός σου είναι σκάρτος/η. Εσύ φταις εδώ· δε μοιραζόμαστε τόσες λεπτομέρειες για την προσωπική μας ζωή.
Η σχέση σου είναι συνέχεια στο επίκεντρο
Προσπάθησε να παρατηρήσεις πόσο συχνά η θεματολογία της παρέας σου αφορά τη σχέση σου και κυρίως, ποιος ξεκινάει αυτήν την κουβέντα. Οκέι, ίσως είστε παράξενο ζευγάρι και τους προκαλείτε γέλιο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται σε εσάς ο φίλος/η, ενέχει και λίγο το συναίσθημα της ζήλιας. Υπάρχουν άπειρα θέματα τα οποία μπορείτε να συζητήσετε, αν ο φίλος/η σου έχει εμμονή με τη σχέση σου, κάτι άλλο κρύβεται από πίσω.
Σου δίνει συμβουλές τις οποίες θα μετανιώσεις
Έστω ότι μαλώσατε με τον/η σύντροφό σου. Σπεύδεις να συναντήσεις τον φίλο/η σου για μπίρα. Του λες το πρόβλημά σου και αφού υπεραναλύσει τον τσακωμό σου, κι αφού συνδυάσει αυτά που του είπες με τα ατοπήματά του συντρόφου σου στα σόσιαλ, σου δίνει τις χειρότερες συμβουλές που έχεις ακούσει. Για ένα θέμα ήσσονος σημασίας, ίσως και να σου έχει προτείνει «να κάνετε ένα διάλειμμα»
ή «να φλερτάρεις λίγο για να ξεχαστείς».
Σε μειώνει
Αδιαμφισβήτητα είναι αρκετά αστείο να συμμαχεί ο φίλος σου με τον σύντροφό σου για να σε πειράξουν. Ο ένας σχολιάζει τις αστείες συνήθειες σου κι ο άλλος συμπληρώνει. Υπάρχει όμως μια λεπτή γραμμή μεταξύ πειράγματος και κακεντρέχειας. Αν ο/η φίλη σου φτάνει στο σημείο να σε πειράζει τόσο που εσύ προσβάλλεσαι, ίσως και να ζηλεύει.
Σε αντιμετωπίζει σαν σινγκλ
Όποτε βγαίνετε έξω συμπεριφέρεται σαν να μην έχεις σχέση. Από τη μία αυτό είναι καλό γιατί δε θέλεις να βγαίνεις με τον φίλο σου και να σε αντιμετωπίζει σαν τον ξενέρωτο που σε λίγο καιρό θα παντρευτεί, από την άλλη όμως, αν αγνοεί με ζήλο το γεγονός ότι έχεις σχέση, υπάρχει πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν όρια, κι αν δεν τα θέσεις εσύ, δε θα τα θέσει κανείς άλλος για χάρη σου.
ΠΗΓΗ: www.in2life.gr/