Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

«Ενημέρωση-Συζήτηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό- μεταναστευτικό»

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας στην ειδική κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, 26 Νοεμβρίου 2019, με μοναδικό θέμα την «Ενημέρωση-Συζήτηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».
Σε συνέχεια των πρόσφατων εξελίξεων και της εγκατάστασης 20 προσφύγων-μεταναστών στο ξενοδοχείο Βέλτση στην Φλώρινα, μετά από αίτημα του ιδιώτη στη ΔΟΜ για φιλοξενία προσφύγων, ακολουθεί απόσπασμα της τοποθέτησης της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Μεταφορών στην ειδική κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, 26 Νοεμβρίου 2019, με μοναδικό θέμα την «Ενημέρωση-Συζήτηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».
«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα μεγάλο θέμα στο σύγχρονο κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να το λύσει, αλλά πρέπει να συμβάλει σαν μέλος της ΕΕ σε κοινές προσπάθειες, πολύ περισσότερο που είναι πρώτη χώρα υποδοχής. Ελπίζω ότι όλοι συμφωνούμε, πως οι άνθρωποι που προέρχονται από χώρες που μαστίζονται από πόλεμο, εκτεταμένη φτώχεια, αντιδημοκρατικά καθεστώτα και κλιματική κρίση πρέπει να βρουν φιλοξενία και υποστήριξη.
Ελπίζω ότι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε χώρο σε μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές ιδέες. Οι Ελλήνες που έχουν γνωρίσει την προσφυγιά και την ξενιτιά, άνοιξαν την αγκαλιά τους για να βρουν αυτοί οι άνθρωποι καταφύγιο και ανακούφιση. Σήμερα, τα νησιά μας σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος. Είναι υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε να αποσυμφορηθούν και οι αιτούντες άσυλο να επιμεριστούν με δίκαιο και αναλογικό τρόπο σε όλη την ενδοχώρα.
Εμείς που ζητάμε δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ δεν είναι δυνατόν να υιοθετούμε πολιτικές τύπου Όρμπαν στις τοπικές κοινωνίες μας. Αντίθετα πρέπει να εξηγήσουμε, πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από μόνοι τους δεν είναι πρόβλημα αλλά άνθρωποι που έχουν προβλήματα, άνθρωποι που είναι φτιαγμένοι από τον ίδιο πηλό με εμάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζω την κοινή προσπάθεια για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για την οργάνωση της περιοχής μας, ώστε αφενός, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αγάπης, αλληλεγγύης και βοήθειας στους συνανθρώπους μας και αφετέρου, να δώσουμε έμφαση στις απαιτούμενες πολιτικές ένταξης».
  
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα