Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Ποιο κατοικίδιο θέτει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη

Του μαιευτήρα – γυναικολόγου Δημήτρη Κακαλέτρη.
Πολλές γυναίκες, όταν πληροφορούνται το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης τους ανησυχούν για το κατοικίδιό τους, αναρωτιούνται αν πρέπει να το κρατήσουν στο σπίτι τους και αν εκείνο αποτελεί κίνδυνο στην έκβαση της εγκυμοσύνης τους.
Η αλήθεια είναι πως οι κίνδυνοι είναι πολύ λίγοι και μπορούν να αποφευχθούν με απλά μέτρα προφύλαξης, οπότε μην βιαστείτε να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας ζωάκι. Είναι επίσης αλήθεια πως πολλοί μολυσματικοί παράγοντες μεταδίδονται από τα κατοικίδια στον άνθρωπο, όμως ελάχιστοι απ” αυτούς οδηγούν σε σοβαρές λοιμώξεις και ακόμη λιγότεροι μπορεί να βλάψουν το ανθρώπινο έμβρυο.
Επειδή οι περισσότερες μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με απλά καθημερινά μέτρα υγιεινής, η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης και η ενημέρωση για την πρόληψή τους είναι απαραίτητες.
Τί χρειάζεται να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες
Εκείνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι μερικά είδη κατοικιδίων δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο ή ανησυχία που μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε επιπλοκή κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα με την εγκυμοσύνη σας καλό είναι να μάθετε τί πρέπει να κάνετε και να πάρετε κάποιες απαραίτητες προφυλάξεις, οι οποίες θα σας εξασφαλίσουν μια ασφαλή για την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας «συμβίωση».
Γάτες
Η τοξοπλάσμωση είναι η κύρια ανησυχία, όσον αφορά στις γάτες. Η λοίμωξη στις έγκυες μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες ή ακόμα και σε αποβολές. Η μόλυνση μεταδίδεται στις γάτες από την κατανάλωση μολυσμένου ωμού κρέατος, από τα πουλιά, το έδαφος και τα ποντίκια. Στη συνέχεια μεταδίδουν τη λοίμωξη από τα περιτώματά τους.
Καλό είναι λοιπόν αν υπάρχει γάτα στο σπίτι σας, να λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις:
- Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν την αλλαγή της άμμου υγιεινής ή να έρθουν σε επαφή με τη λεκάνη της γάτας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει η έγκυος να φορέσει προστατευτική μάσκα και γάντια και να πλύνει καλά τα χέρια της όταν τελειώσει.
- Κρατήστε τη γάτα εντός σπιτιού και αποφύγετε να έρθει σε επαφή με άλλες, αδέσποτες γάτες.
- Η γάτα θα πρέπει να τρέφεται με κονσερβοποιημένες ή αποξηραμένες τροφές που διατίθενται στο εμπόριο. Αποφύγετε το ωμό ή το μισοψημένο κρέας.
- Σε καμία περίπτωση μην «υιοθετήσετε» κάποια καινούργια γάτα, η οποία ήταν αδέσποτη ή έχει τραφεί με ωμό κρέας.
Σκύλοι
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος αν έχετε για κατοικίδιο έναν σκύλο. Στην περίπτωση όμως που είναι αρκετά μεγαλόσωμος προσέξτε, όταν είστε ξαπλωμένη ή καθιστή, να μην πηδήξει στην κοιλιά σας. Εάν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται έτσι, θα πρέπει να ξεκινήσετε άμμεσα την εκπαίδευση του ώστε να “κοψει” αυτήν την επικίνδυνη συνήθεια.
Επιπλέον, η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσετε την προετοιμασία του σκύλου σας για την άφιξη του μωρού σας. Μια καλή αρχή είναι να εντοπίσετε τυχόν θέματα συμπεριφοράς, να αναθεωρήσετε τις βασικές δεξιότητες υπακοής και να ορίσετε εκ νέου τις «ρουτίνες» του σκύλου σας.
Πουλιά
Αν το φτερωτό σας κατοικίδιο (καναρίνι, παπαγάλος κτλ) είναι υγειές, τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Θα πρέπει όμως να πάτε τον φτερωτό σας φίλο στον κτηνίατρο για έναν προληπτικό έλεγχο. Τα πουλιά μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο της σαλμονέλας, το καμπυλοβακτηρίδιο και κάποιες άλλες λοιμώξεις. Συνιστάται ο καθαρισμός του κλουβιού να μη γίνεται από την έγκυο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια εάν έχετε έρθει σε επαφή με το πουλί ή με το κλουβί του.
Φίδια, Σαύρες, Χελώνες
Η Αμερικάνικη Ένωση για την Εγκυμοσύνη (ΑΡΑ) προειδοποιεί ότι οι σαύρες, τα φίδια, τα ιγκουάνα, οι χελώνες και κάθε είδους ερπετό μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη και το παιδί σας ακόμη και μετά τον τοκετό. Αυτή η κατηγορία των κατοικίδιων ζώων μεταφέρει το βακτήριο της σαλμονέλας στα περιττώματά τους και η έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας. Επιπλέον, η έκθεση στο βακτήριο της σαλμονέλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε μικρά παιδιά, μέχρι την ηλικία των 5 ετών, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Αν αποφασίσετε να μην τα αποχωριστείτε, τα προληπτικά για την υγεία σας μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Καλό πλύσιμο χεριών, εάν έχετε έρθει σε επαφή με το ερπετό ή με το κλουβί του.
- Μην τα αφήνετε να κυκλοφορούν ελεύθερα στους χώρους που κινήστε, ιδιαίτερα στην κουζίνα ή σε χώρους παρασκευής τροφίμων.
- Μην πλένετε τα ερπετά/αμφίβια κατοικίδια σας ή τα κλουβιά τους στο νεροχύτη της κουζίνας, αλλά σε εξωτερικό χώρο. Εάν η καθαριότητα γίνει στη μπανιέρα, θα πρέπει ύστερα να την απολυμάνετε με χλωρίνη.
Τρωκτικά
Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει εκδώσει μια οδηγία στην οποία αναφέρεται ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με κανένα είδος τρωκτικού κατοικίδιου ζώου. Στα τρωκτικά κατοικίδια συμπεριλαμβάνονται τα χάμστερ, τα gerbils και τα ινδικά χοιρίδια. Αν και αυτά τα τρωκτικά δεν είναι φορείς του ιού της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας (LCMV), μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, ειδικά αν προέρχονται από κατάστημα κατοικιδίων. Η λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει αποβολή και σοβαρές γεννετικές ανωμαλίες. Το CDC προειδοποιεί ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστό μέρος του σπιτιού και η έγκυος δε πρέπει να έρχεται σε επαφή με αυτά.
Όποια λοιπόν κι αν είναι η σχέση σας με τα ζώα, σίγουρα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και κυρίως συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχετε απέναντί τους αναφορικά με την υγεία και τη φροντίδα τους.  
Πηγή: usay.gr