Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Τροφές που επηρεάζουν την συμπεριφορά των παιδιών

-Ποιες τροφές βοηθούν στο να ηρεμίσουν τα ζωηρά παιδιά; Οι ειδικοί προτείνουν να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στα φαγητά που τρώνε τα παιδιά μας για να ανακαλύψουμε γιατί μερικές τροφές τα κάνουν υπερδραστήρια, δύστροπα ή επιθετικά. Ας ανακαλύψουμε ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται και ποιες θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας.
-Με ποιον τρόπο όμως οι τροφές επηρεάζουν την συμπεριφορά των παιδιών;
Τα παιδιά λατρεύουν τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως λευκό ρύζι και αλεύρι, τροφές δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που επηρεάζει την διάθεσή τους.
Αυτές οι τροφές μπορούν επίσης να αυξήσουν τις στρεσογόνες ορμόνες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη). Οι συγκεκριμένες ορμόνες ευθύνονται για την ενεργητικότητα αλλά και την επιθετικότητα και τα αυξημένα τους επίπεδα μπορούν να κάνουν το παιδί να είναι ανήσυχο, επιθετικό και ευέξαπτο.
Από όλα τα όργανα του σώματος, ο εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο να επηρεαστεί από τις διατροφικές συνήθειες και να δώσει λάθος εντολές για το τι χρειάζεται το σώμα του παιδιού. Το παιδικό μυαλό χρειάζεται πολύ ενέργεια για να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες γύρω του γι’ αυτό δημιουργεί την απαίτηση για υψηλά επίπεδα ζαχάρων στο αίμα. Το μυαλό όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται ακόμα αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και λιπαρά οξέα.
-Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με φυσικά
Τα πρόσθετα και τα χρώματα των επεξεργασμένων τροφών κάνει το νευρικό σύστημα των παιδιών να υπερλειτουργεί. Αυτό επιβαρύνει την υπερδιέγερση που η ζάχαρη προκαλεί.
Αντίθετα τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο, όπως τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, μπορούν να δράσουν σαν φυσικά «ηρεμιστικά».
Αντικαταστήστε λοιπόν τις σοκολάτες, τις τεχνητά χρωματισμένες καραμέλες και τα τσιπς με:
- Φρεσκοκομμένα μπαστουνάκια λαχανικών (καρότα, σέλερι, χρωματιστές πιπεριές, φουντίτσες από μπρόκολα και κουνουπίδια). Συνοδέψτε τα με κάποιο υγιεινό dip όπως χούμους, light ντρέσινγκ, ή σάλτσα τυριού.
- Γιαούρτι αναμεμειγμένο με πολτό φρέσκων φρούτων ή κομπόστα.
- Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φιστίκια κάσιους και ψημένους ηλιόσπορους ή πασατέμπο.
- Φρουτοσαλάτες σερβιρισμένες σε χαρούμενα μπολ
- Τυριά χαμηλά σε λιπαρά. Ιδανικές λύσεις είναι cottage cheese απλωμένο πάνω σε άγλυκα μπισκότα ή φετούλες μαύρου ψωμιού αλλά και μπαστουνάκια από κίτρινα τυριά.
- Κράκερς ολικής άλεσης αλειμμένα με μέλι ή ταχίνι.
- Υγιεινά δημητριακά μόνα τους (σαν τσιπς) ή μαζί με γάλα. Όταν αγοράζετε δημητριακά διαβάστε στην συσκευασία τους και επιλέξτε εκείνα που περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδα και τις λέξεις «ολικής άλεσης» στο όνομά τους.
-Ικανοποιήστε την ανάγκη τους για γλυκό
Οι σπιτικές γρανίτες και σορμπέ φρούτων και το παγωτό βανίλια σερβιρισμένο με φράουλες είναι μερικές δροσιστικές επιλογές που λατρεύουν τα παιδιά.
Επίσης υγιεινά κουλουράκια φτιαγμένα από τα χεράκια της μαμάς είναι χίλιες φορές καλύτερα από τα έτοιμα μπισκότα και κρουασάν του εμπορίου.
-Διώξτε τους εφιάλτες
Αν το παιδί σας πετάγεται αρκετές νύχτες έχοντας δει κάποιο κακό όνειρο μπορείτε να μειώσετε τους βασανιστικούς εφιάλτες, αφαιρώντας από την διατροφή του ορισμένες τροφές, ειδικά λίγες ώρες πριν τον βραδινό ύπνο.
Αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, γλυκίσματα, φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και παγωτό πρέπει να αποφεύγονται τις ώρες που προηγούνται του βραδινού ύπνου.
Ένα βραδινό γεύμα που περιλαμβάνει γάλα, προϊόντα σόγιας, φιστίκια ή φιστικοβούτυρο και τυριά θα το βοηθήσουν να έχει έναν ήρεμο ύπνο με γλυκά όνειρα.
Πηγή: fe-mail.gr