Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η βία κατά των γυναικών είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής σε όλες τις κοινωνίες καθώς αποτελεί καθολικό κοινωνικό φαινόμενο και ένα σημαντικό εμπόδιο προς την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι  η εκδήλωση βαθιάς έλλειψης σεβασμού προς αυτές - μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. 
Η βία περιλαμβάνει πολλές μορφές όπως σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, αλλά και αυτή της εμπορίας ανθρώπων, της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και τις γυναικοκτονίες. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στην κοινωνία που  κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες.
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου -ΔιεθνήHμέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών,  ο Δήμος Φλώρινας  και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Φλώρινας, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, έχουν προγραμματίσει δράσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το ειδεχθές κοινωνικό φαινόμενο.
Φωταγώγηση του Δημαρχείου Φλώρινας
Σάββατο 23/11/2019 | Δημαρχείο Φλώρινας
Το Δημαρχείο Φλώρινας θα φωταγωγηθεί σε πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη βία κατά των γυναικών. Η φωταγώγηση θα διαρκέσει έως και την Δευτέρα 25η Νοεμβρίου.
perForm, Δράσεις ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Τετάρτη 27/11/2019| Δημόσιες υπηρεσίες της Φλώρινας 11:00 π.μ. – 13:00 μμ
Επιτελεστικές καλλιτεχνικές πρακτικές σε δημόσιο χώρο με στόχο την ευαισθητοποίηση μέσα από την τέχνη. Η τέχνη αποτέλεσε και αποτελεί, κατ’ εξοχήν, πεδίο πνευματικής ελευθερίας και αναζήτησης Οι performanceπραγματοποιούνται σε συνεργασία με το εργαστήριο Performanceart του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόγραμμα performance:
11:30 π.μ. Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, Ισόγειο.
Ζωή Αντύπα και Ευγενία Γκαγκαστάθη, performance.
12:00 μ.μ. Αυτόματο μηχάνημα γάλακτος, Δημοτική Αγορά Φλώρινας.
BikaladeBikax Sparkle Titties, performance
12:30 μ.μΤαχυδρομείο – Κατάστημα ΕΛΤΑ
Μαρίνα Τσιρώνη, «Κάθεται και λέει», performance για κάμερα.
Αφροδίτη Δάφνου και Αριάδνη Πεδιωτάκη, «Δεν είναι τίποτα», performance για κάμερα.
Πέμπτη 28/11/2019 | Αίθουσα Επιμελητηρίου Φλώρινας 18:00 μ.μ. 20:30 μ.μ
Ενημερωτικό Σεμινάριο σε επαγγελματίες Κομμώτριες και Κομμωτές «Αναγνώρισε τη βία κατά των γυναικών»
Το σεμινάριο πραγματοποιείται από τα εξειδικευμένα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου προς τις/ τους επαγγελματίες κομμώτριες και κομμωτές, οι οποίες/οποίοι για πολλές γυναίκες αποτελούν και πρόσωπα αναφοράς των προσωπικών τους βιωμάτων.  Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών αυτών και η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με τον εντοπισμό και την παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες γυναικών που υφίστανται ή έχουν υποστεί βία,  αλλά  αυτών που είναι εν δυνάμει θύματα, με στόχο την ψυχοκοινωνική και όχι μόνο στήριξή τους. Η δράση είναι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κομμωτών και Κουρέων Φλώρινας.
*Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Φλώρινας συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 10: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» και λειτουργούν συμπληρωματικά με την Πράξη: «Οριζόντιες παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας» για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020»).

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας
Κοντόπουλου 49, 53100, Τ: 23850 24081 FAX: 23850 24083.
email: symv.kentro.flo@gmail.com  blog: http:// womenaidflorina.blogspot.gr/
fb: https://www.facebook.com/ symvouleutikokentroflorinas