Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Οι βαθμοί δεν θα πρέπει να γίνονται «άγχος» για τα παιδιά

Σε καμία περίπτωση οι βαθμοί δεν θα πρέπει να γίνονται «άγχος» για τα παιδιά, πόσω μάλλον για εμάς τους γονείς…  Ο βαθμός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση του παιδιού και τον τρόπο που προσδιορίζει την αξία του, ιδιαίτερα όταν βλέπει ότι έχει εξαιρετική σημασία για τους γονείς του. Γι αυτό είναι σημαντικό να έχεις την κατάλληλη στάση-είτε το παιδί σου φέρει άριστα είτε όχι.
Τι πρέπει να κάνεις:
Συζήτησε με το παιδί, φροντίζοντας να του εξηγήσεις  ότι τα τεστ αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής. Εξήγησέ του ότι πραγματοποιούνται για να μετρήσει τις δυνάμεις του κι ότι το αποτέλεσμα, δηλαδή ο βαθμός, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την αγάπη σου προς αυτό.
Είναι δεδομένο ότι το παιδί σου θα εισπράξει τον έπαινό σου για την επιτυχία του. Να θυμάσαι, ωστόσο, ότι το μπράβο δε θα πρέπει να το ακούει μόνο όταν φέρνει καλούς βαθμούς. Μπράβο θα πρέπει να εισπράττει συχνά, ακόμα και για πράγματα που για εσένα μπορεί να μην έχουν μεγάλη αξία, όπως π.χ. για μια ζωγραφιά ή μια κατασκευή ή ακόμα και για το γεγονός ότι έμαθε να δένει τα κορδόνια από τα παπούτσια μόνο του.
Αν δεν τα πήγε καλά στο διαγώνισμα, προσπάθησε να αποφύγεις τα αρνητικά σχόλια. Μη δίνεις αξία μόνο στο βαθμό, αλλά και στην προσπάθεια που έκανε το παιδί. Εκφράσεις όπως, «Ξέρω ότι προσπάθησες», απαλύνουν την απογοήτευσή του.
Εξέτασε μαζί με το παιδί τα λάθη του, προκειμένου να εντοπίσεις αδυναμίες που χρειάζεται να ξεπεραστούν. Ταυτόχρονα πρέπει να το επαινείς για τα σημεία που τα πήγε καλά στο τεστ, π.χ. «Μπράβο, τη θυμήθηκες αυτή την ημερομηνία!».
Απόφυγε τη σύγκριση με τους συμμαθητές του και μη ρωτάς τι βαθμό πήραν τ άλλα παιδιά στο διαγώνισμα.
Πηγή: http://www.govastileto.gr