Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Το παιδί σας θέλει να δουλέψει για να βγάλει τα δικά του χρήματα

Όλο και πιο συχνά το παιδί σας τον τελευταίο καιρό σας λέει πόσο ωραία θα ήταν εάν έβρισκε μία δουλειά και μπορούσε να βγάζει το χαρτζιλίκι του. Μάλιστα όταν είπατε μπροστά του ότι θέλετε να βάψετε το σπίτι σας, σας πρότεινε να το κάνει εκείνο έναντι κάποιας αμοιβής. Αναρωτιέστε εάν πρέπει να τoυ επιτρέψετε να κάνει κάποιες «μικροδουλειές»;
Το να πιάσει δουλειά ένας έφηβος είναι ένας τρόπος να καταλάβει την αξία του χρήματος και να διδαχτεί από νωρίς ότι για να ζήσει κάποιος πρέπει να δουλεύει, μερικές φορές σκληρά, να κάνει πράγματα που δεν του είναι πάντα ευχάριστα και να έρθει αντιμέτωπος με μια ιεραρχία. Αυτά τα χρήματα που θα κερδίσει θα έχουν τελείως διαφορετική αξία από αυτά που του δίνουν οι γονείς του, τα οποία φέρουν πάντα το στίγμα της εξάρτησης. Τα χρήματα που θα βγάλει μόνος του θα του προσφέρουν μεγάλη χαρά, συνεπώς είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να τη στερηθεί.
Τι πρέπει να κάνετε.
Φυσικά οι δουλειές που είναι υποχρεωμένο να κάνει το παιδί σας, όπως να φτιάξει το δωμάτιό του ή να σας βοηθήσει στο στρώσιμο του τραπεζιού, εννοείται πώς δεν τίθεται  θέμα πληρωμής. Εάν ωστόσο θέλετε για παράδειγμα να βάψετε το σπίτι σας κι εκείνο σας ζητήσει να το αναλάβει, μπορείτε να το ευχαριστήσετε δίνοντάς του κάποια χρήματα για τον κόπο του. Μην το παρουσιάσετε όμως ως πληρωμή αλλά ως μια έκτακτη ανταμοιβή.
Βοηθήστε το να βρει μία δουλειά μέσω των γνωριμιών σας, όπως να κρατήσει το παιδί της φίλης σας κάποιες ώρες ή να κάνει αγγλικά σε κάποιο παιδάκι στην πολυκατοικία σας. Είναι σημαντικό όμως να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στις σπουδές καθώς ορισμένα παιδιά που κερδίζουν χρήματα νιώθουν ότι πλέον ανήκουν στον κόσμο των ενηλίκων και μπαίνουν στον πειρασμό να δώσουν προτεραιότητα στη δουλειά σε βάρος της μελέτης. Για να αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη επιτρέψτε του να εργάζεται τις περιόδους που δεν έχει σχολείο.