Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Η Έγκυες μακριά ακόμη και από 1 ποτήρι κρασί!

Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ, όπως ένα με 2 ποτηράκια κρασί τη βδομάδα, κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να δράσουν αρνητικά στο παιδί. Τι ακριβώς μπορεί να επιφέρουν διαβάστε το παρακάτω, στις διαπιστώσεις μιας βρετανικής επιστημονικής έρευνας...
Ακόμη και το ελάχιστο αλκοόλ λοιπόν που μπορεί να καταναλώσει μια έγκυος, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, μπορεί να μειώσει τον δείκτη νοημοσύνης. Βέβαια αν και με την πρώτη ματιά η επιπτώσεις του αλκοόλ στις έγκυες που πίνουν ελάχιστα, δεν είναι διακριτές, οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: Οι έγκυες να μένουν μακρυά από το αλκοόλ.
Η έρευνα έγινε από 2 πανεπιστήμια από αυτό της Οξφόρδης και εκείνο του Μπρίστολ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "PLoS ONE". Οι επιστήμονες μέτρησαν και συσχέτισαν το IQ από 4.167 παιδιά. Στη συνέχεια συνέκριναν και κατέγραψαν το κατά πόσο οι μητέρες τους όταν ήταν έγκυες, έπιναν ή όχι. Στη συνέχεια βρήκαν τι αλλαγές που επιτελέστηκαν εξαιτίας του αλκοόλ στα γονίδια των παιδιών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 4 γενετικοί παράγοντες και που σχετίζονται με τη νοημοσύνη, επηρεάζονται άμεσα (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), ακόμη και με μικρές ποσότητες αλκοόλ.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ. Ρον Γκρέι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού του οποίου η μητέρα έπινε έστω και λίγο αλκοόλ, ήταν μέχρι και 2 μονάδες χαμηλότερος σε σχέση με τα παιδιά που η μητέρες τους δεν έπιναν καθόλου.
«Εξαρτάται από κάθε γυναίκα να αποφασίσει αν θα πίνει ή όχι κατά την εγκυμοσύνη της, εμείς απλώς παρέχουμε τα στοιχεία. Όμως θα συνιστούσα να αποφύγει το αλκοόλ. Γιατί να το ρισκάρει;», δήλωσε ο Ρον Γκρέι.
Μια άλλη ιατρός που συμμετείχε στην έρευνα η δρ Σάρα Λιούις συμπλήρωσε ότι «όπως δείχνουν τα ευρήματα, ακόμα και μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ που θεωρούνται ακίνδυνα, επιδρούν στην παιδική νοημοσύνη, επειδή το αλκοόλ επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου».