Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της 107ης επετείου των ελευθερίων της Φλώρινας

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και κάθε επισημότητα ο Δήμος Φλώρινας τίμησε με σειρά εκδηλώσεων την 107η επέτειο των ελευθερίων της Φλώρινας.
Αρχικά, το πρωί της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου απελευθέρωσης της κοινότητας Βεύης, οι οποίες περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία, προσκλητήριο πεσόντων κατοίκων της Βεύης, κατάθεση στεφάνων και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα θεάτρου του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», πραγματοποιήθηκε η κεντρική πανηγυρική εκδήλωση, παρουσία πλήθους κόσμου και σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.
Τον πανηγυρικό της επετείου εκφώνησε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της 7ης και 8ης Νοεμβρίου 1912, τονίζοντας παράλληλα τα μηνύματα που η επέτειος αυτή εκπέμπει και στη σημερινή εποχή
Ακολούθησε η εμφάνιση της παιδικής χορωδίας «Δημήτρης Λιώτσης» του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», σε διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας της κας Σοφίας Μούλη. Στο πιάνο συνόδευε η κα Χριστίνα Μποσδελεκίδου.
Αμέσως μετά εμφανίστηκε η Χορωδία Γονέων και Φίλων του Ωδείου Φλώρινας, υπό τη διεύθυνσης της κας Αντρέεα – Μιρέλας Διδασκάλου. Συνόδευε στο πιάνο ο κ. Γιάννης Παυλίδης.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, το πρωί, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου της πλατείας Γεωργίου Μόδη.
Στις 12 το μεσημέρι, οι εκδηλώσεις εορτασμού κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακεδονομάχων, στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, σύλλογοι και σωματεία και τμήματα του στρατού και της αεροπορίας.
Με το πέρας της παρελάσεως ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης δήλωσε:
«107 χρόνια ελεύθερης Φλώρινας. Η απελευθέρωση της Φλώρινας αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες σελίδες στην Ιστορία της και σήμερα τιμούμε, ευγνωμονούμε, αλλά και αναγνωρίζουμε τη θυσία όσων ολοκαύτωσαν την ύπαρξη τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνδημότες μας για την παρουσία τους στην παρέλαση και να συγχαρώ όλα τα τμήματα που παρήλασαν.
Στο πλαίσιο των ελευθερίων της Φλώρινας, το απόγευμα τις 8ης Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου προβλήθηκε η ταινία «Παύλος Μελάς».
Την προβολή διοργάνωσαν ο Δήμος Φλώρινας και το σωματείο «Ευνομία» με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, την Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας, την Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας, το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας, τον Φ.Σ.Φ. “Ο Αριστοτέλης” και το Αρχείον Πολιτισμού.
Προλόγισαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Aρχιμανδρίτης Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης και η νομικός Αριάδνη Νούκα, με συντονιστή τον φιλόλογο Δημήτριο Παπαδόπουλο.
Παρόντες στις διήμερες εκδηλώσεις μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Αντωνιάδης, η βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ κα Θεοπίστη Πέρκα, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Μιχελάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Γιάννης Κιοσές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Άμπας, ο Διοικητής του 1ου Συντάγματος Πεζικού, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Ιορδανίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και σωματείων κ.ά.