Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η καλή διατροφή από το πρωί φαίνεται!

Το πρωινό είναι ίσως η πιο σημαντική διατροφική συνήθεια που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί στη ζωή του. Είναι το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας καθώς ο οργανισμός έχει μεγάλη ανάγκη να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ένα σωστό και ισορροπημένο πρωινό δίνει στα παιδιά όλα τα εφόδια για να ξεκινήσουν τη μέρα τους δυναμικά! Είναι επίσης γνωστό ότι η κατανάλωση του πρωινού σχετίζεται άμεσα με την καλή κατανομή της ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού, συμβάλλοντας στην πρόληψη της παχυσαρκίας καθώς και άλλων χρόνιων ασθενειών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν ένα καλό πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο και αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία στα πρωινά μαθήματα.
Το γάλα είναι απαραίτητο στη διατροφή του παιδιού και δεν πρέπει να λείπει από το πρωινό του, καθώς αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και ασβεστίου. Όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά δεν παίρνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους και πολλές φορές δεν καλύπτουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Ένας εύκολος τρόπος να καταναλώνουν τα παιδιά το γάλα τους είναι μαζί με δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως!
Η κατανάλωση δημητριακών είναι σημαντική από μικρή κιόλας ηλικία αφού αποτελούν τη βάση της διατροφής του παιδιού μαζί με το γάλα και τα φρούτα. Τα δημητριακά ολικής άλεσης ενισχύουν τη διατροφική αξία του γάλατος, αφού περιέχουν βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο.
Τι είναι όμως τα δημητριακά ολικής αλέσεως; Τα δημητριακά ολικής αλέσεως προέρχονται από ολόκληρους, ανεπεξέργαστους σπόρους, με αποτέλεσμα να προσφέρουν όλα τα οφέλη των υδατανθράκων, των φυτικών ινών, των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων, των αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα διαφορετικά τμήματά του καρπού.
Επομένως τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν μεγαλύτερη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών από τα αντίστοιχα επεξεργασμένα δημητριακά. Δίνουν στα παιδιά ενέργεια που διαρκεί περισσότερη ώρα, αφού οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν απελευθερώνονται πιο αργά στον οργανισμό.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχήματα και γεύσεις δημητριακών πρωινού ολικής αλέσεως, για να καλύψουν όλες τις διαφορετικές προτιμήσεις των παιδιών!
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μαζί με το γάλα αποτελούν ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Καταναλώνοντας 30γρ. δημητριακών Honey Cheerios με γάλα ο οργανισμός καλύπτει τουλάχιστον το 25% των ημερήσιων αναγκών του σε 8 βιταμίνες και σίδηρο και το 1/3 των ημερήσιων αναγκών του σε ασβέστιο. Το συγκεκριμένο πρωινό δίνει σε ένα παιδί περίπου 170 Kcal, δηλαδή όση ενέργεια καταναλώνει περίπου με μισή ώρα άσκησης στο σχολείο ή παίζοντας μισή ώρα ποδόσφαιρο με τους φίλους του!
Μάθετε λοιπόν στα παιδιά σας να τρώνε σωστά από μικρή ηλικία, για να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες μεγαλώνοντας!