Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Το πρώτο μεγάλο αυτογκόλ του Μητσοτάκη – Βαθιά εκτεθειμένος από το Σκοπιανό

Ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στην αντεπίθεση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών
Προεκλογικά η ΝΔ έκανε «σημαία» της το Σκοπιανό και κέρδισε πολλούς «πόντους» σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων και ακόμα περισσότερες ψήφους επιτιθέμενη στο ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι χαρακτηρισμοί και ο πολιτικός λόγος από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, τα οποία σήμερα είναι υπουργοί, κινούνταν σε εξαιρετικά υψηλούς και επιθετικούς τόνους.
«Εθνικό έγκλημα», «προδότες», «ξεπούλημα», «153 πρόθυμοι», «κυβέρνηση κουρελού», «βολικός πρωθυπουργός», ήταν κάποιοι από αυτούς τους χαρακτηρισμούς, τους οποίους ο κ.Μητσοτάκης ουδέποτε έσπευσε προεκλογικά να αποδοκιμάσει.
Ο κ.Μητσοτάκης, προεκλογικά, έκανε λόγο για μια κακή συμφωνία γιατί η Ελλάδα εκχωρεί μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στην ΠΓΔΜ, υποστήριξε πως «όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδηση τους και υπόλογοι στην ιστορία» κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ άφηνε σαφή υπονοούμενα από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι «όπως λένε οι πολίτες, η συγκυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με το Σκοπιανό».
Είναι γεγονός ότι πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Μητσοτάκης έκτισε μεγάλο μέρος της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής.
Διότι «πόνταρε» στην αγανάκτηση των πολιτών για ένα μείζον και ευαίσθητο εθνικό θέμα προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να συσσωρευτεί με το ήδη υπάρχον τότε «κύμα» δυσαρέσκειας και οργής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.
Μετεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έριξε τους τόνους.
Και τους έριξε πολύ.
Ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας είπε πρόσφατα πως η συμφωνία δεν είναι προδοτική, πως οι Βορειομακεδόνες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της συμφωνίας ή οποιασδήποτε αλλαγής της ενώ και ο κ.Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ υπενθύμισε σε εξαιρετικά ήπιους τόνους ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρωμένη και δεν αλλάζει κατά το δοκούν».
Και το πόσο ήπιοι έχουν γίνει οι τόνοι του κ.Μητσοτάκη και της ΝΔ φαίνεται και από την επιλογή του κ. Μαργαρίτη Σχοινά ως του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν (και μάλιστα αντιπροέδρου), ο οποίος έχει χαρακτηρίσει θετική τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι «δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών και εθνικισμών».
Η αναντιστοιχία λόγων, πράξεων και επιλογών είναι προφανής.
Όπως προφανές είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει εκτεθεί για τη διαφορά «φάσης» μεταξύ της προεκλογικής και μετεκλογικής του ρητορικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και αυτή η αναντιστοιχία γίνεται εύκολα αντιληπτή από την κοινή γνώμη, και το κυριότερο δεν «φιλτράρεται».
Ανεξάρτητα από τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να αποδώσει κανείς στη ΝΔ, π.χ. «κωλοτούμπα», «αυταπάτη», «ψηφοθηρία», «κοροϊδία» για τα όσα έλεγε και πράττει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει δεχθεί το πρώτο αυτογκόλ.
Το οποίο μάλιστα δίνει μια πολύ καλή αφορμή στον Αλέξη Τσίπρα να περάσει για τα καλά στην αντεπίθεση.
ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr