Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Εσείς μπορεί να θέλετε να αδυνατίσετε, οι φίλοι σας όμως τί λένε γι΄αυτό;

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Loyola, στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσει ή έστω να παχύνει με πολύ αργό ρυθμό έχει κάποιος όταν οι φίλοι του είναι πιο αδύνατοι από τον ίδιο. Όταν, όμως, οι φίλοι του είναι πιο γεμάτοι, έχει περισσότερες πιθανότητες να... παχύνει.
Γι’ αυτό και οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Σόχαμ, επίκουρο καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Loyola, εκτιμούν ότι η παχυσαρκία ιδίως στους νέους ανθρώπους, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, καθώς θεωρείται κατά κάποιο τρόπο «μεταδοτική».
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει μαθητές λυκείου, από ένα αγροτικό και ένα αστικό λύκειο των ΗΠΑ, συνολικά 1.775 μαθητές.
Οι μαθητές είχαν απαντήσει σε ειδικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους την σχολική περίοδο 1994-1995 και εν συνεχεία ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, το σωματικό βάρος τους είχε καθοριστεί με βάση τον δείκτη μάζας σώματος.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο κύκλος των φίλων κάθε μαθητή επηρέαζε σημαντικά τις πιθανότητές του να καταφέρει να αδυνατίσει.
Στην πραγματικότητα, όσοι μαθητές ήταν λίγο υπέρβαροι και είχαν αδύνατους φίλους, είχαν 40% πιθανότητες να αδυνατίσουν στο μέλλον. Όσοι όμως είχαν πολύ υπέρβαρους ή/και παχύσαρκους φίλους είχαν μόλις 15% πιθανότητες να αδυνατίσουν.
Αν και η συλλογή των στοιχείων έγινε σε μια εποχή που τα κρούσματα παχυσαρκίας ήταν σαφώς λιγότερα και ο κοινωνικός ιστός πολύ πιο «δεμένος», τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτά των προγενέστερων μελετών.
«Είναι σαφές ότι για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την παχυσαρκία, πρέπει πλέον να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τον κοινωνικό ιστό κάθε ατόμου», είπε ο δρ Σόχαμ.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One».