Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Μήπως σε ελκύουν οι λάθος άντρες;

Πώς συμπεριφέρεσαι όταν είσαι σε σχέση; Τα ραντεβού σου είναι επιτυχημένα; Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον τρόπο που συνδέεσαι με τους άλλους. Δες ποιος είναι ο δικός σου τύπος συναισθηματικής σύνδεσης...
Ο ψυχίατρος και νευρολόγος Amir Levine, M.D., συγγραφέας του βιβλίου “Attached: The New Science of Adult Attachment and How It Can Help You Find and Keep Love”, λέει ότι ο τύπος του συναισθηματικού συνδέσμου που αναπτύσσουμε με τους συντρόφους μας εξαρτάται από τη στάση σου σχετικά με την οικειότητα, και το πόσο ευαίσθητη ή αδιάφορη είσαι όταν βρίσκεσαι σε σχέση.
-Ποιοι είναι οι τύποι συναισθηματικής σύνδεσης
-Ασφαλής: Περίπου οι μισοί άνθρωποι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αν αγαπάς, δεν νιώθεις άβολα με την οικειότητα, και δεν είσαι σε διαρκή επαγρύπνηση για το αν και πόσο ο σύντροφος σου σε αγαπά, τότε η συναισθηματική σου σύνδεση είναι ασφαλής.
-Αγχώδης: Αν λαχταράς την οικειότητα, αλλά αγχώνεσαι διαρκώς για το αν θα αγαπηθείς τότε έχεις μια αγχώδη συναισθηματική σύνδεση. “Αυτοί οι τύποι δεν μπορούν εύκολα να προχωρήσουν στη ζωή τους και τους είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουν ένα χωρισμό” λέει ο ειδικός. Άτομα με τέτοιου τύπου σύνδεση τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι σε μικρές αλλαγές της διάθεσης του συντρόφου τους και φοβούνται ότι ο σύντροφος τους δεν θέλει να είναι τόσο κοντά τους όσο αυτοί θέλουν. Βρίσκονται δηλαδή σε διαρκή επαγρύπνηση.
-Απόμακρη: Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία βάζουν την ανεξαρτησία τους πάνω από όλα τα άλλα και προσπαθούν να κρατούν τους συντρόφους τους λίγο μακριά. Αν θέλεις μια σχέση αλλά σύντομα αρχίζεις να νιώθεις άβολα και σπρώχνεις μακριά τον σύντροφο σου, τότε ανήκεις σε αυτή την κατηγορία. “Σκέφτεσαι ότι αυτό δεν είναι το σωστό άτομο για σένα, ότι δεν είσαι αρκετά ερωτευμένη, ότι πρέπει να βρεις κάτι μοναδικό και τότε θα είσαι ευτυχισμένη” λέει ο ειδικός. “Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι φοβάσαι την οικειότητα”.
-Μάθε τον τύπο της συναισθηματικής σύνδεσης σου και αναγνώρισε τους τύπου των πιθανών συντρόφων σου. “Οι άνθρωποι φανερώνουν από νωρίς τον χαρακτήρα τους. Πρέπει μόνο να είσαι προσεκτική και θα καταλάβεις.” επισημαίνει ο Levine. “Αν είσαι αγχώδης και βγεις με κάποιον απόμακρο, τότε πρέπει και οι δύο να καταλάβετε ότι αυτή η σχέση δεν θα λειτουργήσει για σας. Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την αρχική έλξη. Αναρωτήσου αν αυτός ο άνθρωπος μπορεί πραγματικά να σε κάνει ευτυχισμένη” τονίζει ο ειδικός.
-Μην παίζεις παιχνίδια. Είναι καλύτερα να είσαι ειλικρινής από την αρχή. “Μην παριστάνεις κάτι που δεν είσαι” λέει ο Levine. Για παράδειγμα, αν είσαι αγχώδης, μην προσπαθείς να ακολουθήσεις τους κανόνες των ραντεβού και να κάνεις την δύσκολη. Αυτό είναι πιθανό να προσελκύσει ένα απόμακρο άτομο και προφανώς αυτή η σχέση δεν θα λειτουργήσει, καθώς χρειάζεσαι πολύ προσοχή και οικειότητα.
-Μην θεωρείς βαρετό ένα ασφαλές άτομο. “Μπορεί να έχεις συνηθίσει τις καταστάσεις και το άγχος που προκαλούν οι αγχώδεις και οι απόμακροι τύποι, έτσι ίσως παρεξηγήσεις την έλλειψη έντασης για έλλειψη πάθους” επισημαίνει ο ειδικός. Μάθε να εκτιμάς την αξία αυτών που μπορεί να σου προσφέρει ένα ασφαλές άτομο.
shape.gr