Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Πόσο επηρεάζονται οι αποφάσεις μας από τα συναισθήματα;

Οι συναισθηματικές καταστάσεις που επηρεάζουν και κατευθύνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, έχουν τεράστια επίδραση τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στην πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην ουσία, οι άνθρωποι κυβερνώνται από τα συναισθήματα τους.
Στη διεθνή πολιτική, όταν συμβαίνουν πολύ σοβαρά γεγονότα όπως για παράδειγμα η επίθεση κατά των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις λόγω των έντονων συναισθηματικών καταστάσεων που δημιουργούνται από ανάλογες κρίσεις, να λαμβάνουν αποφάσεις και να προχωρούν σε πράξεις χωρίς να δίνεται η δέουσα προσοχή για τις μακροχρόνιες συνέπειες των ενεργειών τους.
Τα έντονα συναισθήματα μπορούν να υποσκάπτουν την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν ορθολογιστική ανάλυση και να λαμβάνουν λογικές αποφάσεις. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν την ανάγκη λήψης αποφάσεων με πολύ προσεκτικό τρόπο.
Σε ζητήματα πολιτικής που απασχολούν πολύ σοβαρά το κοινό και οι άνθρωποι αισθάνονται θυμό, φόβο ή άλλες έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, ευνοείται η λήψη αποφάσεων με χαρακτήρα συμβολικό που ικανοποιούν περισσότερο τα ένστικτα παρά η λήψη πιο σύνθετων αποφάσεων με περισσότερο ουσιώδη χαρακτήρα που σε τελευταία ανάλυση μπορούν να είναι αποτελεσματικότερες.
Οι πόλεμοι είναι το τυπικό παράδειγμα όπου τα άμεσα συναισθήματα και τα πάθη κυριαρχούν εις βάρος της προσεκτικής ορθολογιστικής ανάλυσης των μακροχρόνιων συνεπειών.