Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Τα σημεία βίας εναντίον των γυναικών

Δυστυχώς η βία κατά των γυναικών είναι ένα συχνό πρόβλημα. Παρατηρείται σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να παραδεχθεί ότι υφίσταται βία, κακοποίηση ή κατάχρηση. Ακόμη πιο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να βρει ένα τρόπο να ξεφύγει από μια σχέση ή μια κατάσταση στην οποία αυτή δέχεται κάποια μορφή βίας.
Υπάρχουν σημεία που είναι δείκτες ότι μια γυναίκα υφίσταται κακοποίηση ή κατάχρηση. Η αναζήτηση βοήθειας εάν παρατηρήσει οποιαδήποτε γυναίκα τέτοια σημεία, είναι αναγκαία.
Η κακοποίηση γυναικών είναι συχνότερη στις ηλικίες από 15 έως 54 ετών. Όμως μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Οι μορφές που μπορεί να πάρει η βία κατά των γυναικών είναι πολλές. Περιλαμβάνουν προσβολές της σωματικής, ψυχικής, συναισθηματικής και κοινωνικής υπόστασης τους.
Μερικά από τα συχνότερα σημεία που δείχνουν ότι το άτομο που αγαπά ή με το οποίο ζει μαζί του μια γυναίκα, ασκεί βία και κατάχρηση εναντίον της, είναι τα ακόλουθα:
1   το άτομο αυτό παρακολουθεί συνεχώς το τι κάνει η γυναίκα
2   ασκεί κριτική ακόμα και για ασήμαντα πράγματα.
3   την κατηγορεί συνεχώς για απιστία.
4   την εμποδίζει  ή την αποθαρρύνει από του να βλέπει ή να επισκέπτεται φίλους συγγενείς ή ακόμα να εργάζεται ή να πηγαίνει σε σχολείο.
5 το άτομο αυτό θυμώνει ή γίνεται επιθετικό όταν πίνει αλκοόλ.
6   θέλει να ελέγχει την γυναίκα, ακόμα και πως ξοδεύει τα χρήματα της.
7   ελέγχει την χρήση των φαρμάκων που η γυναίκα χρειάζεται.
8   την εξευτελίζει μπροστά σε όλους.
9   καταστρέφει πράγματα που της ανήκουν, ή τα αγαπά ιδιαίτερα.
10 την απειλεί ότι θα κάνει κακό στην ίδια ή τα παιδιά της, ακόμα και στα κατοικίδια αν έχει.
11 την εξαναγκάζει σε σεξ παρά το γεγονός ότι αυτή δεν θέλει.
12 την κατηγορεί  ως υπεύθυνη για την βίαιη συμπεριφορά του ή τα ξεσπάσματα εναντίον της.
Εάν μια γυναίκα υφίσταται αυτής τη μορφή μεταχείριση από ένα άτομο που γνωρίζει ή αγαπά, δεν πρέπει να μένει μόνη αλλά να αναζητήσει άμεσα βοήθεια. Το ίδιο πρέπει να κάνει εάν έχει δεχθεί ανάλογη επίθεση από άτομο που δεν γνωρίζει.
Η σιωπή θα επιδεινώσει το πρόβλημα και είναι απρόβλεπτο σε τι μπορεί να καταλήξει η συνέχιση μια τέτοιας απαράδεκτης κατάστασης.
Η άσκηση βίας οποιασδήποτε μορφής εναντίον μιας γυναίκας είναι έγκλημα ανεξάρτητα από το άτομο που έχει διαπράξει τη βίαιη πράξη.
Οποιοσδήποτε και εάν είναι αυτός που έχει διαπράξει την κακοποίηση, νυν ή πρώην σύζυγος, μέλος της οικογένειας, συγγενής, φίλος ή φίλη, γνωστός ή κάποιος ξένος, η γυναίκα δεν φέρει ευθύνη για την βίαιη συμπεριφορά του.
Η αναζήτηση βοήθειας από το γιατρό της ή άλλους επαγγελματίες της υγείας, από άτομα της οικογένειας, από αρμόδιους επίσημους οργανισμούς ή οργανωμένα κοινωνικά σύνολα είναι απαραίτητη και προφυλάσσει τη γυναίκα από περισσότερο απειλητικές καταστάσεις.