Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Σχέσεις μιας νύχτας

Μαρία Λασσιθιωτάκη
Ψυχολόγος.
Σεξουαλική σχέση για μια βραδιά; Δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο αλλά ούτε και συνηθισμένο. Οι περισσότερες γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, δεν είναι εξοικειωμένες με αυτού του είδους τη σεξουαλική εμπειρία, επειδή είναι διαφορετικές βιολογικά και κοινωνικά. Μάλιστα, για πολλές γυναίκες μπορεί να καταγραφεί εκ των υστέρων και ως τραυματικό γεγονός, αποδίδοντάς το στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μιας καλοκαιρινής βραδιάς ή στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στο παραλιακό μπαράκι.
Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα έχει καταγραφεί ως παραβίαση των ορίων του σώματος και διαχείριση του φόβου που προκύπτει από αυτό το γεγονός, και συντελείται συνήθως μέσα από μια ακαταμάχητη ψυχική και πνευματική ένταση , με συνεργό την αντίληψη, τη φαντασία, τα όνειρα και τις προσδοκίες για το μέλλον. Γι αυτό το λόγο οι ερωτικές σχέσεις χαρακτηρίζονται ως δυναμικές και εξελικτικές.
Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του ανθρώπου από τα υπόλοιπα θηλαστικά. Κατά τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα, δυο άνθρωποι βρίσκονται σεξουαλικά , αφού πρώτα έχουν διαθέσει χρόνο για να γνωριστούν και να ταιριάξουν σε ικανοποιητικό βαθμό, ψυχικά και πνευματικά, να αποκτήσουν αμοιβαιότητα και οικειότητα, χωρίς ενοχές, φόβους και ντροπές, ακόμα και για τις ατέλειες του σώματος. Η σεξουαλική επαφή, σ' αυτές τις περιπτώσεις επισφραγίζει την ύπαρξη της σχέσης.
Ο ερωτισμός μιας βραδιάς μπορεί να οδηγήσει να ενδώσει μια γυναίκα στις απαιτήσεις της σεξουαλικής της επιθυμίας και να παραμερίσει προσωρινά το άγχος και την ανησυχία από ένα άγνωστο σεξουαλικό σύντροφο.
Έντονες λοιπόν οι αντιθέσεις στις σχέσεις μιας βραδιάς, δείχνουν να προκαλούν μερικές φορές κάποιους ανθρώπους να απολαύσουν την επιθυμία χωρίς περιστροφές, κανόνες , απαγορεύσεις και αναστολές και να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ανασφάλειας και ψυχικής αβεβαιότητας, που- σε αντίθεση- προσφέρει το συναισθηματικό δέσιμο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες γυναικών, μερικές φορές συνυπάρχει η τρυφερότητα και η ζεστασιά, χωρίς φυσικά διάρκεια.
Οι σεξουαλικές αναζητήσεις μιας βραδιάς απέχουν κατά πολύ από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον έρωτα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι καλές ή κακές , απλά είναι διαφορετικές.