Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Λίπος στην κοιλιά και ψηλή πίεση

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους. Το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία, ιδιαίτερα όταν το περιττό λίπος είναι συσσωρευμένο στην περιοχή της κοιλιάς, αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από ψηλή πίεση.
Η περίμετρος της κοιλιάς τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, είναι δείκτης του κοιλιακού λίπους. Η αύξηση της, δείχνει κοιλιακή παχυσαρκία και είναι μέρος του μεταβολικού συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από ψηλή χοληστερόλη, ψηλή πίεση, ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη που προκαλεί διαβήτη τύπου 2. Άτομα με μεταβολικό σύνδρομο κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από έμφραγμα μυοκαρδίου.
Το σχήμα σώματος που μοιάζει με μήλο διότι υπάρχει συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, είναι παράγοντας που δείχνει ότι ένα άτομο θα παρουσιάσει ψηλή πίεση. Τα άτομα με σώμα σε σχήμα μήλου, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν διαβήτη τύπου 2 και νόσους καρδίας. Αντίθετα άτομα με σχήμα σώματος που μοιάζει με αχλάδι επειδή το περιττό λίπος είναι μαζεμένο στους γοφούς και μηρούς έχουν λιγότερο κίνδυνο από άτομα με σχήμα σώματος μήλου για τις εν λόγω παθήσεις.
Πρόσφατα εξετάστηκε για 10 χρόνια η σχέση ψηλής πίεσης και κοιλιακού λίπους. Στη διάρκεια των 10 ετών της έρευνας, το 25% των συμμετεχόντων παρουσίασε ψηλή πίεση. Τα άτομα που παρουσίαζαν αύξηση της περιμέτρου της κοιλιάς τους που είναι δείκτης αύξησης του κοιλιακού λίπους, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες προσβολής από ψηλή πίεση. Μεγαλύτερο κίνδυνο για ψηλή πίεση, είχαν επίσης τα άτομα που από την αρχή της έρευνας είχαν αυξημένη περίμετρο της κοιλιάς.
Η περίμετρος κοιλιάς θεωρείται αυξημένη όταν είναι ίση ή μεγαλύτερη από 102 εκατοστά στους άνδρες και ίση ή μεγαλύτερη από 89 εκατοστά στις γυναίκες. Η αύξηση λίπους κοιλιάς, δηλαδή η κοιλιακή παχυσαρκία, επιδρά περισσότερο από τη γενική παχυσαρκία ως παράγοντας πρόκλησης ψηλής πίεσης και της ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη (οδηγεί στο διαβήτη).
Το αυξημένο κοιλιακό λίπος, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα νοσηρό για το ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν άτομα τα οποία δεν κατατάσσονται ως παχύσαρκα αλλά έχουν αυξημένη περίμετρο κοιλιάς. Οι άνθρωποι αυτοί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ψηλή πίεση. Έτσι είναι σημαντικό και αυτοί να προσπαθούν να χάνουν το περιττό λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιακή τους χώρα.
Η παρακολούθηση της περιμέτρου κοιλιάς, είναι μια καλή μέθοδος που βοηθά στην πρόβλεψη προσβολής από ψηλή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Η αυξημένη περίμετρος της κοιλιάς πέραν των κανονικών ορίων, είναι δείκτης κοιλιακής παχυσαρκίας που εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους. Για αυτό πρέπει να λαμβάνονται μέτρα μείωσης της.