Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Περισσότερα παιδιά, λιγότερα εγκεφαλικά

Τι κι αν πολλές μαμάδες διαμαρτύρονται ότι τα πολλά παιδιά τούς ανεβάζουν την πίεση; Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως … όσο περισσότερα παιδιά έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο κινδυνεύει να πάθει εγκεφαλικό και να χάσει τη ζωή της από αυτό.
Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «FertilityandSterility» συμμετείχαν σχεδόν 1.300 γυναίκες από τη νότια Καλιφόρνια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες από αυτές είχαν γεννήσει τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, διέτρεχαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σε σύγκριση με τις άτεκνες συνομήλικές τους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, αποδίδουν το όφελος στην αυξημένη ορμονική παραγωγή κατά την κύηση, η οποία επιδρά ευνοϊκά στα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, πιστεύουν πως οι γυναίκες με πολλά παιδιά έχουν ευρύ κοινωνικό κύκλο καθώς μεγαλώνουν και πολλή στήριξη, παράγοντες που συσχετίζονται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Ο καθηγητής Ντόναλντ Πίμπλς, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Βρετανίας, εκτίμησε πως ρόλο πρέπει να παίζει και το ότι οι άτεκνες γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας συχνά διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
«Ξέρουμε ότι πολλές γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι αλλά δεν τα καταφέρνουν, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εξαιτίας διαταραχών όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που αναστέλλουν τη γονιμότητα», είπε.