Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Ψηλοτάκουνα κατά οστεοαρθρίτιδας

Η εκτίμηση ότι τα ψηλοτάκουνα ευθύνονται για την οστεοαρθρίτιδα που παρουσιάζεουν οι γυναίκες στα γόνατα καταρρέει. Μετά από δεκάδες έρευνες και ανάλογες συζητήσεις για το θέμα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι άλλοι είναι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται,
Συγκεκριμένα η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Public Health καταλήγει στο ότι οι παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν είναι το κάπνισμα, τα παλαιότερα τραύματα στο γόνατο και, το κυριότερο, το αυξημένο σωματικό βάρος.
Οι επιστήμονες ήθελαν να εντοπίσουν γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, η συχνότητα της πάθησης σε γυναίκες 65 ετών είναι διπλάσια από ότι σε συνομήλικους άνδρες.
Για να καταλήξουν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Oxford Brookes χρειάστηκε να πάρουν συνεντεύξεις από 100 γυναίκες που επρόκειτο να χειρουργηθούν στα γόνατα, περιγράφοντας τις συνήθειές τους, πού δούλευαν, εάν κάπνιζαν, εάν είχαν ατυχήματα, εάν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια, κτλ.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου.
Το παράδοξο στη νέα έρευνα είναι ότι τα τακούνια όχι μόνο δεν αύξαναν τον κίνδυνο, αλλά τον μείωναν! Το φαινόμενο ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκες.
Γι αυτό, μη διστάζετε να φορέσετε τις αγαπημένες γόβες στιλέτο ιδίως όταν πάτε για χορό, αφού σύμφωνα με την ίδια έρευνα η προστατευτική δράση είναι η μέγιστη στις γυναίκες που χορεύουν συστηματικά με δεκάποντα τακούνια.