Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Με το αριστερό

Οι αριστερόχειρες σκέφτονται γρηγορότερα σε δραστηριότητες όπως παιχνίδια ηλεκτρονικού υπολογιστή ή αθλήματα. Αυτό ισχυρίζονται Αυστραλοί ερευνητές.
Οι συνδέσεις μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου είναι ισχυρότερες στους αριστερόχειρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα νευροψυχολογίας. Η γρήγορη μεταφορά των πληροφοριών στον εγκέφαλο κάνει τους αριστερόχειρες πιο ικανούς όταν δέχονται πολλαπλά ερεθίσματα. Οι ειδικοί λένε ότι οι αριστερόχειρες τείνουν να χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου πιο εύκολα από τους δεξιόχειρες.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Nick Cherbuin από το Εθνικό Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο, υπολόγισε τον χρόνο μεταφοράς δεδομένων από το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο στο άλλο, μετρώντας τους χρόνους αντίδρασης σε άσπρες τελείες που άναβαν στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά ενός σταθερού σταυρού.
Στη συνέχεια, συνέκρινε τα αποτελέσματα με το πόσο καλοί ήταν οι συμμετέχοντες στο να εντοπίζουν όμοια γράμματα που εμφανίζονταν στο αριστερό και στο δεξιό οπτικό πεδίο, γεγονός που απαιτούσε από αυτούς να χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου ταυτόχρονα.
Τεστ σε 80 δεξιόχειρες εθελοντές έδειξαν ότι υπήρχε συσχέτιση ανάμεσα στο πόσο γρήγορα μεταφερόταν η πληροφορία από το ένα ημισφαίριο στο άλλο και στο πόσο γρήγορα τα άτομα εντόπιζαν τα ίδια γράμματα. Αλλά όταν τα ίδια τεστ επαναλήφθηκαν σε 20 αριστερόχειρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούσαν το αριστερό χέρι, τόσο καλύτεροι ήταν στο επεξεργαστούν πληροφορίες και από τις δύο πλευρές του εγκεφάλου. Τα αριστερόχειρα άτομα ήταν κατά 43 χιλιοστά του δευτερολέπτου γρηγορότερα στον εντοπισμό των όμοιων γραμμάτων απ’ ό,τι οι δεξιόχειρες.
Ο Dr Cherbuin εξηγεί ότι οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου για εργασίες που είναι πολύ γρήγορες ή πολύ δύσκολες και που απαιτούν την ερμηνεία πολλών πληροφοριών, όπως τα παιχνίδια υπολογιστών ή τα σπορ.