Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Συζυγική απιστία

Ένα επεισόδιο συζυγικής απιστίας μπορεί να είναι καταστροφικό για ένα γάμο. Ο θυμός και η απώλεια εμπιστοσύνης που δημιουργούνται είναι τόσο δυνατά αισθήματα που μπορούν να διαλύσουν πολλούς γάμους.
Είναι σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές τα άτομα που επηρεάζονται να γνωρίζουν τα διάφορα ψυχολογικά στάδια από τα οποία θα περάσουν μετά από ένα επεισόδιο απιστίας. Είναι επίσης εξ' ίσου σημαντικό να γνωρίζουν τα στάδια αυτά, τόσο το άτομο που έχει κάνει την απιστία όσο και εκείνο που έχει εξαπατηθεί.
Η αναγνώριση της ψυχολογικής εξέλιξης μετά από το επεισόδιο απιστίας είναι μια βασική συνιστώσα που θα επιτρέψει στο ζεύγος να ξεπεράσει τη δύσκολη δοκιμασία και να μπορέσει να συνεχίσει πάνω σε νέες βάσεις τις σχέσεις και το γάμο του.
Αναμφίβολα η συμβολή και καθοδήγηση από ένα ειδικό σε θέματα οικογενειακής θεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα τα δύο μέλη του ζεύγους να ξεπεράσουν την οδυνηρή κατάσταση που προκύπτει και τελικά να σώσουν το γάμο τους.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες περιγράφονται 3 αρχικά στάδια τα οποία ακολουθούν την αποκάλυψη μιας εξωσυζυγικής σχέσεις:
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Είναι μια έντονα δραματική, συναισθηματική φάση, με απρόβλεπτα σκαμπανεβάσματα, που χαρακτηρίζεται από θυμό, αυτοκατηγορίες, ενοχές, αυτοεξέταση και μια βαθιά ανασκόπηση  και αξιολόγηση της σχέσης.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ: Είναι μια φάση με λιγότερο συναισθηματική  φόρτιση, κατά  την οποία υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μια αναστολή ενεργειών που θα επιδείνωναν περαιτέρω την κατάσταση. Γίνονται προσπάθειες για να κατανοηθούν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η  απιστία. Υπάρχει παράλληλα μια συναισθηματική και φυσική απομάκρυνση όπως επίσης  και μια τάση προσέγγισης  άλλων φύλλων.
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ:  Είναι η φάση κατά την οποία ξανακτίζεται η εμπιστοσύνη. Είναι αναγκαία η  εκδήλωση δέσμευση εμπιστοσύνης στην σχέση και στον γάμο. Η  εκδήλωση δέσμευσης είναι απαραίτητη για να μπορέσει να επέλθει συγχώρεση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Η συζυγική απιστία είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ο κίνδυνος για πολλά ζευγάρια να βρεθούν στην οδυνηρή αυτή κατάσταση είναι μεγάλος.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, φάνηκε ότι 44% των ανδρών και 25% των γυναικών είχαν τουλάχιστο μία εμπειρία εξωσυζυγικής σεξουαλικής σχέσης.
Τα περισσότερα επεισόδια συζυγικής απιστίας δεν είναι τυχαία. Συνήθως συμβαίνουν διότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση. Ο άνδρας ή η γυναίκα δεν παίρνουν από τη σχέση τους αυτό που πραγματικά χρειάζονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς πολύ συχνά, υπάρχουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή.
Τα προβλήματα αυτά μπορεί παράλληλα να είναι η έκφραση μιας άλλης διαταραχής της διαπροσωπικής τους σχέσης.
Για τους λόγους αυτούς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ισχύει το στερεότυπο του θύτη και του θύματος το οποίο έχει εξαπατηθεί. Και τα δυο μέρη έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους στο να συμβεί η απιστία. Και τα δύο μέλη του ζεύγους πληγώνονται από το συμβάν. Με αυτό το σκεπτικό και τα δύο μέρη θα πρέπει να εξετάσουν το δικό τους ρόλο ή ευθύνη σε αυτό που συνέβηκε.
Η κατανόηση των σημείων αυτών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων και στη διαδικασία της συγχώρεσης. Το άτομο που είχε την ερωτική υπόθεση, που κατά κάποιο τρόπο πήγε να λύσει κάποιο πρόβλημα του έξω από το γάμο, όπως και το άτομο που έχει εξαπατηθεί, θα πρέπει να δουν τα πράγματα με αυτή την προοπτική, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διάφορες πτυχές του προβλήματος.
Πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που έχουν προκαλέσει την συναισθηματική και κάποτε τη φυσική απομάκρυνση που έχουν οδηγήσει στην απιστία. Υπάρχουν ζητήματα μέσα στη σχέση των δύο που πιθανόν να έχουν παραμείνει άλυτα. Πιθανόν να υπάρχουν και διαμάχες που δεν έχουν διευθετηθεί. Είναι οι καταστάσεις αυτές που δημιουργούν μια συνεχή κατάσταση θυμού, μια κατάσταση έντασης που στο τέλος οδηγεί στην απομάκρυνση του ενός από τον άλλο.
Όλες αυτές οι πτυχές των διαπροσωπικών σχέσεων, θα πρέπει να αναγνωριστούν από τα δύο μέλη του ζεύγους, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού θεραπευτή. Η αναγνώριση τους θα επιτρέψει την ενεργοποίηση μηχανισμών επίλυσης τους για να μπορέσει η σχέση να λειτουργήσει ξανά πάνω σε καλύτερες βάσεις. 
Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται περίπου 2 χρόνια για να μπορέσουν τα δύο μέλη ενός ζεύγους να ξανακτίσουν τη σχέση και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Αυτό μάλιστα είναι στις καλύτερες περιπτώσεις και με τη βοήθεια ειδικών για θέματα οικογενειακής θεραπείας.
Η πραγματικότητα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η σχέση μπορεί να σωθεί. Όμως υπάρχουν και γάμοι οι οποίοι δεν μπορούν και στην ουσία δεν πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και είναι καλύτερο να διαλυθούν.
Η διαδικασία επούλωσης των ψυχικών τραυματισμών μετά από την απιστία χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα και εν πάση περιπτώσει παραμένει πίσω ένα ψυχικό τραύμα.