Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Ο ύπνος επηρεάζει το βάρος σώματος

Εάν καταφέρνετε συνήθως να κοιμάστε καλά και αρκετά, τότε οι πιθανότητες σας να έχετε ένα κανονικό βάρος σώματος και να αποφύγετε την παχυσαρκία, είναι σημαντικά περισσότερες.
Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ αναφορικά με τη μακροχρόνια σχέση του ύπνου και του βάρους σώματος.
Η αξιόλογη αυτή εργασία άρχισε το 1986 και συμπεριέλαβε περίπου 70.000 μεσήλικες γυναίκες. Έγινε από γιατρούς του πανεπιστημίου Care Western του Οχάιο.
Στην αρχή της έρευνας οι γυναίκες έδωσαν πληροφορίες για τις ώρες που κοιμούνταν και για το βάρος σώματος τους. Η αξιολόγηση τους επαναλαμβανόταν κάθε 2 χρόνια.

Τα βασικά ευρήματα ήταν:
Στην αρχή της έρευνας, οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερες κάθε νύκτα, είχαν βάρος σώματος κατά μέσο όρο 2,45 κιλά περισσότερα από τις γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες τη νύκτα
Οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ή λιγότερες ώρες κάθε νύκτα, είχαν 32% πιο πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες κάθε νύκτα
Οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ή λιγότερες ώρες κάθε νύκτα, κέρδισαν κατά μέσο όρο 15 κιλά περισσότερα για 16 χρόνια που έτυχαν παρακολούθησης και οι πιθανότητες τους να γίνουν παχύσαρκες ήταν 15% περισσότερες σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες κάθε νύκτα.
Υπολογίστηκε ότι οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερες κέρδιζαν κάθε χρόνο 0,7 κιλά. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τα περιττά κιλά που συσσωρεύονται για 10, 20 ή 30 χρόνια είναι πολλά και αιτία παχυσαρκίας
Οι γυναίκες που κοιμούνταν 6 ώρες κάθε νύκτα, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες απόκτησης σημαντικού αριθμού περιττών κιλών και 6% πιο πολλές πιθανότητες να καταστούν παχύσαρκες σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες κάθε νύκτα
Η αξιολόγηση όλων των παραγόντων που εμπλέκονταν έδειξε ότι η διαφορά στο βάρος σώματος μεταξύ των γυναικών που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερο και εκείνων που κοιμούνταν 7 ώρες, δεν οφειλόταν σε διαφορές της διατροφής και της σωματικής άσκησης

Μια πολύ σημαντική παρατήρηση σχετικά με τα ευρήματα των ερευνητών, είναι το γεγονός ότι ο ύπνος των γυναικών είχε μακροχρόνια πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο βάρος των γυναικών από ότι οι συνήθειες διατροφής και η σωματική τους δραστηριότητα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, επηρεάζονται ακόμη και μετά από λίγες νύκτες με στέρηση ύπνου.
Εκείνο που ήταν απρόσμενο και εξέπληξε τους επιστήμονες, ήταν ότι οι γυναίκες που κοιμούνταν λιγότερο, φάνηκε ότι έτρωγαν λιγότερο σε σύγκριση με εκείνες που κοιμούνταν ικανοποιητικά. Αυτό συμπεραίνουν είναι ένδειξη ότι για το βάρος σώματος, ο ύπνος παίζει μακροχρόνια σημαντικότερο ρόλο από ότι οι συνήθειες διατροφής.
Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται αρκετά, κινούνται περισσότερο όταν είναι ξύπνιοι. Αυτό τους βοηθά να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, είναι πολύ πιθανόν να διακυμαίνονται ανάλογα με τις ώρες ύπνου και αυτό έχει σχέση με το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε κάθε μέρα.
Συνοπτικά εμείς θα συγκρατήσουμε ότι για να διατηρούμε κανονικό βάρος σώματος, είναι πολύ σημαντικό να εστιαστούμε σε τρεις βασικούς άξονες που είναι ο ικανοποιητικός ύπνος, η ορθή διατροφή και η σωματική άσκηση.
Εάν δεν δώσουμε τη σημασία που πρέπει έστω και σε ένα από τους τρεις αυτούς πυλώνες που σχετίζονται με το βάρος του σώματος μας, κινδυνεύουμε από περιττά κιλά και παχυσαρκία.