Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

30 χρόνια «ΠΡΕΣΠΕΣ». Τριάντα χρόνια από τον Ανδρέα Παπανδρέου έως τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σαράντα χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας με το οποίο τιμήθηκε στη Στοκχόλμη ο Οδυσσέας Ελύτης εως τη βραδιά που θα γίνει στο Μουσείο Σύχγρονης Τέχνης την Δευτέρα 26 Αυγούστου. Στην εκδήλωση με τίτλο «ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας» χοροστατούν ο Γιώργος  Κουρουπός, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος.
Εκατό χρόνια από την γενοκτονία των ποντίων και οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» φέρνουν την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Λιμνοχώρι, σε μικρογραφία την εκδήλωση που συγκλόνισε τους παντες πριν λίγους μήνες στο Ηρώδειο. Χοροστατούν οι αδερφοί Τσαχουρίδη και μια πόντια πριγκίπισσα η Λιζέτα Νικολάου από το Καρς του Καυκάσου. Στα ποντιακά χωριά του νομού μας έχει σημάνει συναγερμός. Φιλώτας, Λεβαία, Αντίγονο, Μανιάκι,  Πελαργός, Φαράγγι, Φανός, Άγιοι Ανάργυροι, Βαλτόνερα ,Λιμνοχώρι, Άγιος Βαρθολομαίος, Κολχική, Τροπαιούχος, Καύκασος, Μεσόκαμπος . Θα δώσουν βροντερό παρόν.
Ενενήντα πέντε χρόνια Μίκης Θεοδωράκης. Οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» τιμούν ιδιαίτερο τρόπο τον μεγάλο Έλληνα, στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία με τα γλυπτά του Δημήτρη Καλαμάρα την Παρασκευή 23 Αυγούστου στο Νέο Παρκο . Ο Βασίλης Λέκκας που στο Καλλιμάρμαρο «έκλεψε» την παράσταση με τίτλο «είσαι Έλληνας, αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά». Η συγκλονιστική Πάολα που αφιλοκερδώς όπως η ίδια ζήτησε, θα τραγουδήσει για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Βάπτισμα πυρός και για ένα παιδί γεννημένο στη Φλώρινα,  την Έλενα Φερεντίνου, κόρη του τραγουδιστή Φαίδωνα φερεντίνου.
Η εμβληματική βραδιά του Αγίου Αχιλλείου στις 24 Αυγούστου είναι φέτος πλημυρισμένη από «αστέρια». Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καριοφυλλιά  Καραμπέτη τραγουδάνε διαμαντένια τραγούδια των μεγάλων ελλήνων ποιητών: Σαπφώ, Σικελιανό, Παλαμά, Λαπαθιώτη, Καρυωτάκη, Σεφέρη, Ελύτη, Βάρναλη, Ρίτσο, μέχρι τους σημερινούς μεγάλους τραγουδοποιούς: Νικό Γκάτσο , Μάνο Ελευθερίου. Λευτέρη Παπαδόπουλο, Διονύση Σαββόπουλου, Λίνα Νικολακοπούλου.
Στο δεύτερο μέρος η Ευανθία Ρεμπούτσικα με το βιολί της , εικόνα που ταιριάζει στο τοπίο της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου και της λίμνης με την Έλλη Πασπαλά και την τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc.
Σ΄ αυτή τη γιορτή που θα παρευρεθεί και η πολιτική ηγεσία του τόπου, θα αναγγελθεί η ονομασία της γέφυρας του Αγίου Αχιλλείου ως γέφυρα του Νίκου Μουτσόπουλου . Είναι ο πρόσφατα αποθανών αρχαιολόγος με περγαμηνές σε όλη την Μακεδονία. Αυτός ανάσκαψε την βασιλική του Αγίου Αχιλλείου και βρήκε τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ. Αυτός επίσης αναστήλωσε  τον ναό του Αγίου Γερμανού όπου βρίσκετε και το  ομώνυμο λείψανο. Ανέδειξε και έγραψε γι αυτές και πολλές άλλες εκκλησίες της ενδοχώρας των Πρεσπών.
Τέλος οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» την Κυριακή 25 Αυγούστου στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας κλείνουν μια μεγάλη οφειλή, σε έναν Έλληνα τροβαδούρο που έπρεπε από καιρό να είναι εδώ. Ρεσιτάλ του Κώστα Χατζή που η Φλώρινα τον λατρεύει.
Στο δεύτερο μέρος αυτής της εκδήλωσης η εκθαμβωτική Ρένα Μόρφη , το διάδημα των «Ιμάμ Μπαϊλντί» σε δικό της ρεσιτάλ για τα νιάτα της Φλώρινας.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η είσοδος σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις είναι όπως πάντα δωρεάν.