Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

ΜΕΡΙΚΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Ταχύτητες
Τα ποδήλατα έχουν ταχύτητες πλέον, τα περισσότερα τουλάχιστον, και τα πιο κοινά ποδήλατα πόλης, βουνού και δρόμου έχουν από 21 έως και 30 ταχύτητες. Οπότε η δικαιολογία ότι η Αθήνα ή η πολή μου γενικότερα είναι ανηφορική και το ποδήλατο δεν βολεύει, δεν ισχύει. Τα νέα ποδήλατα ανεβαίνουν παντού κι εύκολα!
Αναρτήσεις
Υπάρχουν ποδήλατα που έχουν αναρτήσεις (ή μπουκάλες όπως λέγαμε πιστιρικάδες). Χρησιμοποιούνται σε κάποια ποδήλατα μόνο στο εμπρόσθιο μέρος και προσδίδουν μια επιπλέον αποροφητικότητα στους ώμους και τα χέρια μας όταν το ποδήλατο περνάει πάνω από λακούβες ή κακοτράχαλο έδαφος γενικότερα. Ορισμένα ποδήλατα έχουν και αναρτήσεις στο πίσω μέρος τους για να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνεση στη μέση μας όταν τα χρησιμοποιούμε στο βουνό.
Ελαστικά
Όπως και στα αυτοκίνητα υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ελαστικών. Τα ποδήλατα βουνού έχουν συνήθως πιο χοντρά λάστιχα με μεγάλα τακάκια για να γαντζώνουν καλύτερα στο χώμα. Τα ποδήλατα πόλης έχουν λεπτότερα λάστιχα και χωρίς μεγάλα, ή καθόλου τακάκια ώστε να κινούνται με περισσότερη άνεση στους ασφάλτινους δρόμους, αλλά να μπορούν να μπουν και σε ένα ήπιο χωματόδρομο. Το ποδήλατα δρόμου, έχουν τα πολύ λεπτά λάστιχα που έχουν τη μικρότερη δυνατή τριβή με το δρόμο. Είναι κι ένας λόγος από τους οποιούς τα ποδήλατα αυτά είναι πολύ πιο γρήγογορα από όλα τα υπόλοιπα.
Φρένα
Υπάρχουν συμβατά φρένα και λέγονται V-Brakes ενώ υπάρχουν και τα δισκόφρενα τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε μηχανικά, τα οποία λειτουργούν με συρματόσχοινο και υδραυλικά που λειτουργούν όπως και στις μηχανές, με λάδι. Τα δισκόφρενα κοστίζουν λίγο παραπάνω αλλά εξασφαλίζουν λίγο καλύτερο φρενάρισμα. Η μεγαλύτερη προσφορά των δισκόφρενων έρχεται στα ποδήλατα βουνού όταν αυτά "κυλιούνται" μέσα στις λάσπες. Ενώ οι δαγκάνες των συμβατών φρένων v-brakes "μπουκώνουν" από τη λάσπη και μειώνεται η απόδοσή τους, τα δισκόφρενα συνεχίζουν ακάθεκτα.
Μεγέθη
Δεν έχουν όλα τα ποδήλατο το ίδιο μέγεθος. Ανάλογα το ύψος τους αναβάτη υπάρχει και το κατάλληλο μέγεθος. Στο ποδήλατό σας, όσα χρόνια κι αν το έχετε αφήσει, η θέση οδήγησης θα πρέπει να είναι άνετη. Δεν θα πρέπει ούτε να καμπουριάζετε, ούτε να τεντώνεστε πάρα πολύ για να φτάσετε τα πετάλια ή το τιμόνι σας. Θα ακούσετε διάφορα νούμερα, 18", 16", 22", 48, 52 κ.λ.π. Αυτά είναι τα νούμερα τα οποία καθορίζουν το ύψος του κάθετου σωλήνα του ποδηλάτου σας. Άλλες εταιρίες το μετράνε σε ίντσες και άλλες σε εκατοστά. Για παράδειγμα, ένας ποδηλάτης με ύψος 1,75 χρειάζεται ένα ποδήλατο 18 ιντσών.