Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Τα δάχτυλά μας κάνουν «κρακ» όταν τα τραβάμε, γιατί;

Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση στο γιατί κάνουν θόρυβο οι αρθρώσεις των δακτύλων, όταν τα τραβάμε.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS One, πίσω από τον θόρυβο αυτό βρίσκεται ένας ολόκληρος βιολογικός μηχανισμός.
Ειδικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας εξέτασαν τα δάκτυλα ενός χειροπράκτη ενώ εκείνος τα τραβούσε για να παραχθεί ο χαρακτηριστικός ήχος. Έτσι, μπόρεσαν σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώσουν τι συνέβαινε στις αρθρώσεις.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι, η λύση του μυστηρίου βρίσκεται σε μια κοιλότητα (φυσαλίδα) γεμάτη αέριο, η οποία δημιουργείται πολύ γρήγορα στο εσωτερικό του αρθρικού υγρού που προστατεύει και λιπαίνει τα οστά της άρθρωσης. Ο θόρυβος προκαλείται από την αστραπιαία δημιουργία αυτής της φυσαλίδας μέσα στο υγρό, σε χρόνο λιγότερο από 310 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Όταν κανείς τραβά ένα δάχτυλό του προς τα έξω, τότε δεν υπάρχει αρκετό αρθρικό λιπαντικό υγρό για να γεμίσει όλο το κενό στο εσωτερικό της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ξαφνικά μια κοιλότητα αερίου και αυτό παράγει τον χαρακτηριστικό θόρυβο.
Πιο συγκεκριμένα, η φυσαλίδα αερίου προέρχεται από το αρθρικό υγρό, όταν η πίεση του τελευταίου πέφτει μετά το τράβημα της άρθρωσης, για τον ίδιο λόγο που όταν ανοίγει ένα μπουκάλι αναψυκτικού δημιουργούνται αμέσως φυσαλίδες. Αυτή η παραγωγή φυσαλίδων δημιουργεί δονήσεις που ταξιδεύουν στον αέρα και φθάνουν στα αυτιά μας ως ήχοι. 
ΠΗΓΗ: stogiatro.gr