Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Οι παρενέργειες του αλκοόλ στον εγκέφαλο

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου με μακροχρόνιες συνέπειες στα γονίδια και στη συμπεριφορά, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε πειραματόζωα.
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό νευρολογίας Neurobiology of Disease, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε αρουραίους προκειμένου να διαπιστώσουν πως το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο. Οι αρουραίοι, που ήταν 28 ημερών, κατανάλωσαν αλκοόλ για δύο συνεχόμενες ημέρες και στη συνέχεια απείχαν για δύο ημέρες. Αυτό διήρκησε για περίπου δύο εβδομάδες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ περιστασιακά σε νεαρή ηλικία, έδειξαν να προτιμούν το αλκοόλ από το νερό σε μεγαλύτερη ηλικία καθώς και να εμφανίζουν αγχωτικές συμπεριφορές συγκριτικά με τα ποντίκια που δεν έπιναν αλκοόλ.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μερικές επιγενετικές μεταβολές στους εγκεφάλους των αρουραίων (αλλαγές στο DNA που προκαλούνται από χημικές ή περιβαλλοντικές ουσίες, όπως το αλκοόλ). Αυτές οι αλλαγές, όπως επισημαίνουν θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αλλαγή στην συμπεριφορά των αρουραίων.
Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους και όχι σε ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίδιες παρενέργειες μπορεί να προκαλούνται και στους εγκεφάλους των εφήβων γι’ αυτό και κρούουν τον κώδωνα για τις μακροχρόνιες συνέπειες του αλκοόλ. 
ΠΗΓΗ: stogiatro.gr