Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Τι μαθαίνουν τα μωρά στη μήτρα της μητέρας;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς είναι ο κόσμος μέσα στη μήτρα; Τι βλέπουν και τι ακούνε τα έμβρυα εκεί; Τι ακριβώς μαθαίνουν πριν έρθουν στον κόσμο και πώς προετοιμάζονται για εκείνη τη «μεγάλη» ημέρα;
Για χρόνια, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι τα μωρά γεννιούνται χωρίς καμία γνώση σχετικά με τον έξω κόσμο. Πρόσφατες έρευνες αμφισβητούν αυτήν την υπόθεση προσφέροντας πληροφορίες για τα όσα τα μωρά καταλαβαίνουν μέσα στη μήτρα της μητέρας τους. Και είναι όλες πολύ ενδιαφέρουσες!
Τα μωρά βλέπουν
Τα μάτια των εμβρύων μέχρι και τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης είναι κλειστά. Το τελευταίο τρίμηνο όμως που τα μάτια τους ανοίγουν, η όρασή τους αναπτύσσεται κανονικά. Για αυτό και αν βάλετε έναν φακό με έντονο φως στην προς τη μήτρα, το έμβρυο είναι πιθανό να αλλάξει στάση του σώματος ή να κλείσει τα μάτια του, καθώς το έντονο φως το ενοχλεί!
Τα μωρά καταλαβαίνουν τη γλώσσα που μιλάμε
Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Acta Paediatrica, το έμβρυο όχι μόνο ακούει τη μητέρα του αλλά μπορεί ενδεχομένως και να την καταλάβει. Η νέα έρευνα , μας λέει ότι τα μωρά αρχίζουν να απορροφούν τη γλώσσα όταν είναι στη μήτρα τις τελευταίες 10 εβδομάδες της κύησης-νωρίτερα από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Τα νεογνά, μάλιστα, μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της μητρικής γλώσσας της μητέρας και ξένων γλωσσών λίγες ώρες μετά τη γέννηση.
Τα μωρά ξέρουν πώς αισθάνεται η μαμά τους
Το μωρό σας ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, τι σημαίνει δέσιμο με τη μητέρα, πριν ακόμη….γεννηθεί. Και αυτό γιατί και μέσα στην κοιλιά σας δοκιμάζει γεύσεις, ακούει και αισθάνεται τη διάθεσή σας. Όπως μάλιστα μας λένε οι έρευνες, η γεύση του αμνιακου υγρού είναι ιδιαίτερα «διαφωτιστική» για την διάθεση μας, μια που κάθε φορά που το μωρό μας παίρνει μια μικρή γουλιά από το αμνιακό υγρό, γεύεται ταυτόχρονα και το πώς νιώθουμε. Αν για παράδειγμα, ξαφνικά ζήσετε μια αγχωτική εμπειρία, το αμνιακου υγρό αλλάζει γεύση.
Τα μωρά ακούνε
Και μάλιστα πολύ καλά. Έρευνες δείχνουν, πως το εσωτερικό αυτί είναι το μοναδικό αισθητήριο όργανο που αναπτύσσεται πλήρως πριν από τη γέννησή μας, φτάνοντας στο ενήλικο μέγεθός του στη μέση της εγκυμοσύνης. Έτσι, το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους ήχους μέσα στη μήτρα γύρω στα μισά του δευτέρου τριμήνου. Για την ακρίβεια, η ακοή του αναπτύσσεται γύρω στην 28η εβδομάδα, οπότε και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους ήχους. Καθώς περνούν οι εβδομάδες, οι ήχοι αρχίζουν να φτάνουν λίγο πιο καθαρά στα αφτάκια του και ίσως ξεχωρίζει τις φωνές που ακούει συχνότερα. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, την 35η εβδομάδα, η ακοή του είναι ολοκληρωμένη και καθώς τα τοιχώματα της μήτρας και η κοιλιά σας έχουν διασταλεί και έχουν γίνει πιο λεπτά, οι ήχοι φτάνουν πιο έντονοι τώρα μέσα στη μήτρα σας. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε και από τις αντιδράσεις του. Ένας δυνατός και απότομος ήχος, π.χ. ένα δυνατό κορνάρισμα ή ένας συναγερμός, μπορεί να κάνει το μωράκι μέσα στην κοιλιά σας να… αναπηδήσει ή να κάνει μια έντονη στροφή ή να κλωτσήσει.
Τα μωρά θυμούνται
Όπως μας λένε οι έρευνες, τα μωρά μπορούν να θυμούνται συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια που άκουσαν ενώ βρίσκονταν στην κοιλιά της μητέρας τους, ακόμη και ένα χρόνο μετά τη γέννησή τους. Αν και η ικανότητα των βρεφών να συγκρατούν πληροφορίες στη μνήμη τους κατά την κύηση ήταν γνωστή από παλαιότερες έρευνες, οι επιστήμονες θεωρούσαν ως τώρα ότι οι αναμνήσεις αυτές δεν διατηρούνται περισσότερο από ένα μήνα μετά τη γέννηση.
Τα μωρά ονειρεύονται
Κι όμως με τη βοήθεια υπερήχων, οι ερευνητές έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα μωρά στη μήτρα εμφανίζουν ταχεία κίνηση των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, γεγονός που συνδέεται με τα όνειρα. Αυτό συμβαίνει γύρω στις 32 έως 36 εβδομάδες. Κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά ονειρεύονται, δεδομένου ότι τα κύματα του εγκεφάλου τους δεν μπορούν ακόμη να καταγραφούν από τους ειδικούς, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι σίγουρα είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, οι συνήθειες ύπνου των εμβρύων σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης τους μοιάζουν πολύ με εκείνες των νεογνών: Ξοδεύουν πολύ χρόνο στην διάρκεια του ύπνου REM, αλλά και σε έναν ήσυχο, βαθύ ύπνο, όπου δεν υπάρχει καθόλου κίνηση των ματιών. 
ΠΗΓΗ: www.imommy.gr