Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ταμείο αγροτικής συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

Την ανησυχία του ως προς τις ειλικρινείς προθέσεις της Κυβέρνησης να ιδρύσει το ταμείο αγροτικής συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που εδώ και τριετία επικυρώθηκε από τη βουλή και βρίσκεται στις καλένδες, εκφράζει με την κατάθεση σχετικού ερωτήματος, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.
Παράλληλα εκφράζει τον προβληματισμό του για το αν και κατά πόσο εξαγγελίες, ακόμα και από το στόμα του Πρωθυπουργού, όπως αυτή της ίδρυσης και λειτουργίας τμήματος Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών στο Βελβεντό, έχουν τύχη ανάλογη με αυτή του ψηφισθέντος και ανεφάρμοστου θεσμικού πλαισίου.
Σύμφωνα με το Γιώργο Κασαπίδη, με δεδομένο ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και με νωπή την εμπειρία της διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν εγγυάται ότι και αυτή η εξαγγελία θα αποτελέσει υπόσχεση χωρίς περιεχόμενο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη
ΘΕΜΑ: Ανενεργό, εδώ και τρία χρόνια, παραμένει το ταμείο αγροτικής συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τον Απρίλιο του 2016 ψηφίστηκε ο Νόμος 4384 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με το άρθρο 39 αυτού, συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ταμείο αγροτικής συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».
Σκοπός του ταμείου είναι η χρηματοδότηση, ο συντονισμός και η παρακολούθηση εφαρμογής επιμορφωτικών προγραμμάτων συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των μελών των Α.Σ., των διοικητικών και εποπτικών τους συμβουλίων, καθώς και των γενικών διευθυντών, των λοιπών διευθυντικών στελεχών και των εργαζόμενων στους Α.Σ. Το ταμείο χρηματοδοτεί επίσης και επιμορφωτικά προγράμματα για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την προστασία από τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, το μάρκετινγκ, τη διοίκηση των Α.Σ., την εμπορία αγροτικών προϊόντων, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για την κατάρτιση και ενημέρωση των αγροτισσών με σκοπό την προώθηση της ισότητας ευκαιριών και της άρσης των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων στο συνεταιριστικό κίνημα.
Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης διάταξης είναι προφανής, ιδιαίτερα όταν ο αγροτικός τομέας καλείται να διαδραματίσει  πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας και την αναπτυξιακή δυναμική.
Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ανησυχώντας για την αδράνεια ως προς την ενεργοποίηση αυτού του σημαντικού για τον αγροτικό τομέα εργαλείου, κατέθεσα σχετική ερώτηση(3088/31.01.2018), επισημαίνοντας την καθυστέρηση.
Σήμερα, τρία πλέον χρόνια μετά τη δημοσίευση του νόμου και με επιπρόσθετη την από μέρους σας απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δεδομένου και του αναπάντητου της ερώτησης, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία στον αγροτικό κόσμο ότι το ενδιαφέρον σας γι΄ αυτόν εξαντλείται στα λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Επειδή η παιδεία και η σωστή εκπαίδευση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για το μέλλον ενός τομέα και κλάδου, αλλά και της χώρας γενικότερα,
Επειδή, παρόλο που  η ωφελιμότητα από τη λειτουργία του ταμείου είναι πολυδιάστατη και την υπερασπίστηκε και η σημερινή Κυβέρνηση, δυστυχώς, αυτό είναι ανενεργό εδώ και τρία χρόνια με δική της υπαιτιότητα,
Επειδή, στη βάση των διατάξεων του ψηφισθέντος νόμου, από τον Οκτώβριο του 2016 έπρεπε να έχει καταρτιστεί και δημοσιευτεί το καταστατικό του «Ταμείου αγροτικής συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης»,
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1.Για ποιους λόγους δεν έχει λάβει σάρκα και οστά η  θεσμοθέτηση της ίδρυσης του εν λόγω ταμείου, όπως ορίζονταν και στο σχετικό Ν.4384 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2016;
2.Ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης και ποιο το χρονοδιάγραμμά υλοποίησης αυτής της εκκρεμότητας;
3. Είναι σχετικές οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Βελβεντό για την  ίδρυση τμήματος επιμόρφωσης νέων αγροτών στην περιοχή με τη συγκεκριμένη διάταξη που θεσπίστηκε πριν τρία χρόνια; Αν ναι θα έχουν οι εξαγγελίες την ίδια τύχη με αυτή του νομοθετήματος;
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ