Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Δυσκολίες που καταλαβαίνουν οι αριστερόχειρες

ΟΛΑ τα αντικείμενα είναι φτιαγμένα για δεξιόχειρες.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αφορμή αυτού του post ήταν ένα ψαλίδι, το οποίο δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω σωστά από τότε που πήγαινα νηπιαγωγείο. Αν είσαι αριστερόχειρας καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάω. Αν πάλι ανήκεις στη κατηγορία των "normal" μπορεί να κοροϊδέψεις αυτό το φαινομενικά first world problem μου, ωστόσο εγώ οφείλω για κάθε έναν αριστερόχειρα που υπάρχει εκεί έξω να καταγράψω τα καθημερινά μας βάσανα.
1. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά το ψαλίδι. Η κοφτερή πλευρά του βρίσκεται αντίθετα από αυτή που μπορείς να το κρατήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι: α) κόβεις σαν δεξιόχειρας- ή τουλάχιστον προσπαθείς- και καταλήγεις να τραυματίζεσαι και να καταστρέφεις αυτό που κόβεις.
β) Αν το κρατήσεις με το αριστερό για να καταφέρεις να κόψεις θα πρέπει να στριμώξεις τα δάχτυλα σου στη μικρή τρυπούλα. Good luck with that.
2. Δεν μπορείς να γράψεις όταν ο διπλανός σου είναι δεξιόχειρας. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στα θρανία θυμάμαι να σκουντάω ΜΟΝΙΜΩΣ με το χέρι του διπλανού μου, γιατί προφανώς και θα ήταν δεξιόχειρας. Στα 17 εκπαιδευτικά χρόνια μου είχα μόλις μία φορά διπλανό αριστερόχειρα και δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά μου. (Γεια σου Στάθη, δεν σε ξεχνώ να ξέρεις).
3. Στο ίδιο κόνσεπτ δεν μπορείς να φας όταν ο διπλανός σου είναι δεξιόχειρας. Αν έχεις στριμωχτεί σε οικογενειακό τραπέζι την παραμονή της πρωτοχρονιάς γνωρίζεις πολύ καλά πόσο περιορισμένο χώρο έχεις για να φας σαν άνθρωπος. Ε, σκέψου τώρα πως είναι όταν η ξαδέρφη σου, που είναι δεξιόχειρας, επιμένει να κόβει το κρέας με τον αγκώνα της σηκωμένο στον αέρα. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΡΑ;
4. Δεν μπορείς να γράψεις σωστά στην πρώτη σελίδα του σπιράλ. Ακόμη και τώρα εκνευρίζομαι με αυτά τα τετράδια. Για να καταφέρεις να κρατήσεις σημειώσεις από την αρχή της σελίδας έπρεπε να κάνεις ακροβατικά με το χέρι ή να ξεκινήσεις να γράφεις από τη μέση της.
5. Γιατί μπορείς στα ντοσιέ; Αχ, τα ντοσιέ. Ακομη θυμάμαι τότε που έγραφα τα "σκέφτομαι και γράφω" στο δημοτικό και έκανα χάλια γράμματα κάθε φορά που έφτανα στα κλιπ του ντοσιέ.
5. Θρανία σε αμφιθέατρα. Ξέρεις ποια λέω, αυτά με το μικρό τραπεζάκι που βολεύουν ΜΟΝΟ δεξιόχειρες. Μόνο μίσος απύθμενο για αυτά.
6. Οι μουτζούρες στο χέρι. Αυτό που γράφεις έκθεση με στυλό τύπου μαρκαδοράκι και όταν τελειώνεις το χέρι σου μοιάζει σαν μελανιασμένο; Αυτό. Προφανώς το ίδιο ισχύει και όταν χρησιμοποιείς μολύβι.
7. Υπάρχει ΠΑΝΤΑ ένας συγγενής/ δάσκαλος που θα σε πει ζερβοκουτάλο. Whatever that means.
8. Όπως επίσης υπάρχει πάντα αυτός ο συγγενής που θα σε μαλώσει που γράφεις με το "κακό" χέρι και θα σε πιέσει να γράψεις με το δεξί #truestory. Ναι, γιατί προφανώς αν δεν γράφεις με το χέρι που κάνεις το σταυρό σου θεωρείσαι αύτοματα μέλος σατανιστικής ομάδας.
9. Διδάσκεσαι αν όχι όλες- τις περισσότερες χειρωνακτικές εργασίες από δεξιόχειρα ΑΡΑ καταλήγεις μπλεγμένη.
Παράδειγμα Νο1: Χρησιμοποιώ το mouse ως δεξιόχειρας γιατί στο σχολείο μου κανείς δεν θεώρησε λογικό να μου μάθει να το χρησιμοποιώ με το κυρίως χέρι μου.
Παράδειγμα Νο2: Πλέκω ως δεξιόχειρας γιατί η θεία μου (γεια σου θεία) που μου έδειξε τον τρόπο είναι δεξιόχειρας. Όταν μάλιστα πήγα να δω βίντεο στο youtube με την σωστή για εμένα τεχνική μπερδεύτηκα και τα παράτησα.
10. Τα μολύβια μας είχαν πάντα ειδικό σφουγγαράκι. Γιατί για κάποιο λόγο πιέζουμε περισσότερο το μολύβι όταν γράφουμε και αποκτάμε ένα μικρό κάλο στο μεσαίο ή στο παράμεσο δάχτυλο.
11. Όταν λες ότι είσαι αριστερόχειρας σε κοιτάνε όλοι με απορία και περιμένουν να τους αποδείξεις πόσο πιο έξυπνος/ η είσαι. Επίσης σε ρωτάνε αν είσαι όντως καλλιτεχνική ψυχή. ΚΑΘΕ. ΦΟΡΑ.
12. Δεν μπορείς να ρυθμίσεις άνετα την ώρα στο ρολόι σου. Το ρολόι ως γνωστόν το φοράς στο αντίθετο χέρι. Όταν λοιπόν φοράς το ρολόι στο δεξί χέρι δεν μπορείς να ρυθμίσεις την ώρα χωρίς να στραμπουλήξεις το χέρι σου γιατί αυτά τα μικρά αυτά πραγματάκια που γυρνάς (πώς τα λένε άραγε;) είναι από τη μέσα μεριά.
13. Τα στυλό στις τράπεζες και στα γκισέ. Το μήκος της αλυσίδας που κρατάει ένα στυλό στη βάση του είναι τόσο όσο βολεύει έναν δεξιόχειρα. Οι υπόλοιποι πρέπει να έχουμε δικό μας στυλό αν δεν θέλουμε να μας σπάσουν τα νεύρα.
14. Το φερμουάρ στα παντελόνια. Μπορεί να μην το έχεις προσέξει ωστόσο το ανεβάζεις αναγκαστικά ως δεξιόχειρας καθώς το ύφασμα που το καλύπτει δεν σου επιτρέπει να το ανεβάζεις με το αριστερό σου χέρι.
Βέβαια το να είσαι αριστερόχειρας έχει και τα θετικά του.
1. Όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μαχαιροπίρουνο δεν μοιάζεις σαν να τα χρησιμοποιείς πρώτη φορά. Σόρι, δεξιόχειρες αλλά είστε πολύ αστείοι όταν προσπαθείτε να κόψετε κρέας. (χιχιχιχι)
2. Έχεις τεράστιο πλεονέκτημα ως αθλητής. Μερικοί από τους πιο διασημους και επιτυχημένους αθλητές είναι αριστερόχειρες/ αριστεροπόδαροι. Ξεχνιούνται οι εκτελέσεις κόρνερ του Τσιάρτα; Όχι βέβαια.
3. Έρευνες λένε ότι είμαστε πιο ευφυείς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, καθώς αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε ΚΑΙ ως δεξιόχειρες.
4. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα. Ερευνητές έχουν βρει ότι η επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου είναι συχνότερη από ότι σε έναν δεξιόχειρα.
5. Ορισμένοι αριστερόχειρες έχει παρατηρηθεί ότι έχουν καλύτερη μνήμη όπως επίσης ότι είναι καλύτεροι στα video games.
6. Οι αριστερόχειρες είναι πιο οπτικοί τύποι και *όντως* έχουν καλλιτεχνικές τάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Leonardo Da Vinci, ο Pablo Picaso, ο Michelangelo και ο Rembrandt.
Πηγή cosmopolitan.gr