Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Ο Πλάτων για τον Πυρρίχιο

Ο Πλάτων εξ όλων των πολεμικών ορχήσεων θεωρεί ως σπουδαιοτέραν και περιφημοτέραν την Πυρρίχην, τον Πυρρίχιον χορόν, τον οποίον δέχεται, ότι οι Θεοί έδωσαν εις τον άνθρωπον ως θείον δώρον, διότι μόνον οι Θεοί γνωρίζουν τον ρυθμόν και την αρμονίαν.
Ο Πλάτων διακρίνει δύο είδη χορού, την ειρηνικήν όρχησιν, την οποίαν ονομάζει Εμμέλειαν, και την πολεμικήν, την ένοπλον όρχησιν, τον Πυρρίχιον χορόν, ο οποίος αποτελεί το κύριον μέρος της λατρείας του Θεού Διονύσου, αλλά και της πολεμικής προπαρασκευής.
Ο Πλάτων εις τους Νόμους περιγράφει τον Πυρρίχιον, ως μιμικήν πολεμικήν όρχησιν, κατά την οποίαν διά των κινήσεων του σώματος καταδεικνύετο εις την μάχην ο τρόπος της επιθέσεως και της αποφυγής των εχθρικών προσβολών. 
Ο Πυρρίχιος χορός, κατά την μαρτυρίαν του Πλάτωνος, ως ανωτέρω ελέχθη, διακρίνεται εις τον ειρηνικόν και τον πολεμικόν. Ο ειρηνικός μιμείται την κίνησιν των ασχημοτέρων σωμάτων, προς εξευτελισμόν αυτών και κυρίως δια ν' αποδείξη, ότι ο χορός όταν δεν αποβλέπη εις την εκγύμνασιν του σώματος και την διέγερσιν του φρονήματος, εξευτελίζει τον άνθρωπον.
Πηγή: egriechen.info