Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Όταν η περίοδος είναι σε… αστάθεια

Η διακοπή της περιόδου ή αμηνόρροια όπως λέγεται στην ιατρική ορολογία, ταλαιπωρεί δυστυχώς έναν μεγάλο αριθμό γυναικών, σε διάφορες φάσεις της ζωής τους γι αυτό και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Αυτήν της πρωτοπαθούς που αναφέρεται στην μη εμφάνισή της κατά την εφηβεία και αυτήν της δευτεροπαθούς που διακόπτεται για μερικούς μήνες ή και περισσότερο.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να προκύψει και ως ανεπιθύμητη ενέργεια αν μια γυναίκα είναι εξαιρετικά ελλιποβαρής ή ταλαιπωρείται από χρόνιες παθήσεις (π.χ. θυρεοειδή) ή που επιβάλλεται μακροχρόνια λήψη φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά).
Επιπλέον, το στρες, η υπερκόπωση και η υπερβολική σωματική προπόνηση (αν μειώσει κατά πολύ το δείκτη μάζας σώματος) είναι και αυτοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση αμηνόρροιας.
Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:
Πρωτοπαθής αμηνόρροια.
Συνήθως οφείλεται σε όψιμη έναρξη της ήβης αλλά μπορεί να προκληθεί επίσης από διαταραχή του αναπαραγωγικού ή ορμονικού συστήματος. Η καθυστερημένη έναρξη όμως μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε την ηλικία που ξεκίνησε η περίοδος της μητέρας σας. Σε κάθε περίπτωση όμως και εφόσον έχετε περάσει το 16ο έτος της ηλικίας σας και δεν έχει ξεκινήσει η περίοδός σας θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο ώστε να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις και να μετρηθεί το επίπεδο των υποφυσιακών ορμονών γιατί η αδυναμία έναρξης της εμμηνόρροιας μπορεί να προκαλέσει εμπόδιο στην εφηβική ανάπτυξη (π.χ. σωματική τριχοφυΐα, διαπλάτυνση της λεκάνης κ.α.).
Δευτεροπαθής αμηνόρροια
Ο συνηθέστερος λόγος δευτεροπαθούς αμηνόρροιας είναι η εγκυμοσύνη όμως λόγω διαταραχής αποτελεί και η διατάραξη της ορμονικής ισορροπίας όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο του θηλασμού μπορεί να διαπιστωθεί καθυστέρηση της εμφάνισης της περιόδου μέχρι τον απογαλακτισμό. Είτε όμως πρόκειται για ξαφνική είτε για σταδιακή παύση και εφόσον αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης και της κλιμακτηρίου, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας προκειμένου να σας υποβάλλει στις ανάλογες εξετάσεις αλλά και να ελέγξει τυχόν επίδραση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε. Παράλληλα για την περίπτωση που δεν έχετε ωορρηξία και θέλετε να συλλάβετε θα σας συστήσει αγωγή με φάρμακα που υποβοηθούν την γονιμότητα ή υποφυσιακές ορμόνες.
Φυσιολογικός κύκλος
Χωρίς να μπορούμε να μπορούμε να κατατάξουμε όλες τις γυναίκες σε μια κατηγορία ο φυσιολογικός κύκλος κυμαίνεται από 21 έως 35 ημέρες.