Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Τις ημύνθη περί πάτρης;

Και τι πταει η γλαυξ, η θρηνοσα επ ερειπων; Πταουν οι πλσαντες τα ερεπια. Και τα ερεπια τα πλασαν οι ανκανοι κυβερνται της Ελλδος. Αυτο οι πολιτικο, αυτο οι βουλεπτα, εκατστρεψαν το θνος, ανθεμ τους. Κψιμο θλουν λοι τους! Ττε σ' εξεθωναν οι προεστο κ' οι 'γυφτοχαρατζδες', τρα σε 'αθενουν' οι βουλευτα κ' οι δμαρχοι.
Αυτο που εχαν το λειν και το δεσμεν εις τα δο κμματα, τους ταζαν 'φορνους με καρβλια', δσαντες αυτος ουχ πλεονας των εκοσι δραχμν μετρητ, απναντι, καθς τους επαν, και παρακινσαντες αυτος να εξοδεσουν κι απ' τη σακκολα τους σα θλουν φοβα, διτι θα πληρωθον μχρι λεπτο, σμφωνα με τον λογαριασμν, ν θελαν παρουσισουν.
Το τρας το καλομενον επιφανς τρφει τη φυγοποναν, την θεσιθηραν, τον τραμπουκισμν, τον κουτσαβακισμν, την εις τους νμους απεθειαν. Πλττει αυλν εξ αχρστων ανθρπων, στοιχεων φθοροποιν τα οποα τον περιστοιχζουσι, παραστων τα οποα αποζσιν εξ αυτο
Μεταξ δο αντιπλων μετερχομνων την αυτν διαφθορ, θα επιτχει εκενος στις ευπρεπστερον φορε το προσωπεον κ' επιδεξιτερον τον κθορνον.
μυνα περ πτρης θα το η ευσυνεδητος λειτουργα των θεσμν, η εθνικ αγωγ, η χρηστ διοκησις, η καταπολμησις του ξνου υλισμο και πιθηκισμο, του διαφθεροντος το φρνημα και εκφυλσαντος σμερον το θνος, και η πρληψις της χρεοκοπας.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
Εφημερδα «Ακρπολις»