Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Τα πρώτα βήματα για να κάνετε τη δική σας επιχείρηση

Μαίρη Βανδώρου.
Η οικονομική κρίση  δημιουργεί ανασφάλειες και πολλά ερωτηματικά. Η αβεβαιότητα του αύριο παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να σας γεμίζει απαισιοδοξία. Αντιθέτως είναι μια καλή ευκαιρία να ανασυγκροτηθείτε και να σκεφτείτε τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε. Η ευελιξία και η προσαρμογή σε περιόδους κρίσης άλλωστε είναι απαραίτητη. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσετε αυτό που πάντα θέλατε;
-Η ιδέα
Η αρχή είναι ένα από τα δυσκολότερα στάδια μιας επαγγελματικής πορείας. Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε την ιδέα και να σκεφτείτε πως θα την υλοποιήσετε. Είναι σημαντικό η ιδέα σας να έχει πρακτική εφαρμογή και βιώσιμο κόστος για να είναι πραγματοποιήσιμη. Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε είναι να κάνετε μια πρόχειρη έρευνα για να εκτιμήσετε τις ελλείψεις της αγοράς και να μπορέσετε να διαφοροποιηθείτε. Θα μπορούσε να είναι κάτι συνηθισμένο ή ακόμα και κάτι εντελώς ασυνήθιστο, όπως το να παρέχετε υπηρεσίες για την ανάπτυξη ιστοσελίδων social media για επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν είτε δεν ξέρουν πως να το κάνουν (ναι, είναι πιθανόν!).
-Πώς να αποκτήσετε τα κατάλληλα εφόδια
Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό κομμάτι για τη δημιουργία μια νέας επιχείρησης. Αν θεωρείτε ότι η εκπαίδευση σας είναι ελλιπής όσον αφορά στον τομέα που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε, υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα ή σεμινάρια τα οποία θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την γυναικεία επιχειρηματικότητα και μέσω του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Lifelong Learning Program LLP) παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Leonardo da Vinci, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που βοηθάνε στην απόκτηση γνώσεων, προσόντων και δεξιοτήτων. Ενημερωθείτε στην σχετική ιστοσελίδα.
-Τεχνολογία και προώθηση
Το internet και η τεχνολογία μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό σύμμαχο στους τομείς της επικοινωνίας και της προώθησης. Μπορείτε να φτιάξετε την δική σας ιστοσελίδα ή blog εύκολα και γρήγορα μέσω υπηρεσιών όπως το Webstarts ή το Wordpress ενώ η προαπαιτούμενη εμπειρία είναι μηδαμινή. Με τη χρήση των social media μπορείτε να ξεκινήσετε να διαφημίζετε και να προωθείτε το προϊόν σας. Μέσω του υπολογιστή σας μπορείτε να μιλάτε με όλους τους πιθανούς πελάτες σας από όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια διάσταση που δίνεται στο προϊόν με την χρήση της τεχνολογίας κάνει τους πιθανούς αγοραστές σας περισσότερους. Φτιάχνοντας μια σελίδα στο facebook και στο twitter ή όπου αλλού κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να δείτε άμεσα την ανταπόκριση του κόσμου, να τους ενημερώνετε ανά πάσα στιγμή για τα καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες και να βλέπετε αν είναι ευχαριστημένοι με αυτό που τους προσφέρετε.