Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΧΕΙΡΑΨΙΑ Πιο συμπαθείς όσοι τείνουν το χέρι τους στους άλλους

Όταν γνωρίζουμε κάποιον για πρώτη φορά, συστηνόμαστε και μηχανικά τείνουμε το χέρι μας προς εκείνον. Ειδικά, όταν πρόκειται για τον υποψήφιο εργοδότη μας ή ένα άτομο που μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Τώρα, έρευνα του Ινστιτούτου Μπέκμαν των ΗΠΑ απέδειξε την πολύτιμη αξία της χειραψίας, καθώς μια εγκάρδια και φιλική χειραψία είναι απαραίτητη για τη σύσφιξη των σχέσεων.
Το γιατί βρίσκεται στα νεύρα του εγκεφάλου μας.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ειδικοί ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να παρακολουθήσει ορισμένα βίντεο. Σε αυτά παρουσιάζονταν άτομα υποψήφια για κάποια επαγγελματική θέση να έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τα στελέχη της εταιρείας χωρίς ωστόσο να εκφέρουν λόγο.
Στη συνέχεια, η ομάδα –υποβαλλόταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (fMRI) καθ’ όλη τη διάρκεια- έπρεπε να κρίνει ποιοι από τους υποψήφιους έγιναν περισσότερο συμπαθείς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως κάθε φορά που οι εθελοντές έβλεπαν έναν υποψήφιο να σφίγγει με θέρμη το χέρι του στελέχους της εταιρείας, οι ειδικοί παρατηρούσαν αυξημένη ευαισθησία στην αμυγδαλή και την άνω κροταφική αύλακα των συμμετεχόντων, τις δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη θετική αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της προσέγγισης. Παράλληλα, η χειραψία συνδέθηκε και με μεγάλη δραστηριότητα στον επικλινή πυρήνα, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή.
Γι΄ αυτό λοιπόν όποτε θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση, μην ξεχνάτε πως έχετε ένα πολύτιμο όπλο στην κατοχή σας, τη χειραψία!