Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στο Αμύνταιο: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα απομάκρυνση τους

Ο Δήμος Αμυνταίου γνωστοποιεί στους δημότες και τους κατοίκους του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περισυλλογής των
εγκαταλειμμένων  οχημάτων που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια , δρόμους, πλατείες ,χώρους στάθμευσης κ.τ.λ.)
Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα αποτελούν εστία μόλυνσης λόγω μακράς ακινησίας, καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης και πιθανών παρεμποδίζουν την κυκλοφορία οχημάτων έκτακτης ανάγκης ,ζητείται η βοήθεια των κατοίκων προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της Πόλης και να προστατευθεί  ο δημόσιος χώρος.
Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις (Π.Δ. 116/5-3-2004)
α)  Να εγκαταλείπεται σε δημόσιους , δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα  μεγαλύτερο από 30 μέρες .
β)  Να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους ,δημοτικούς ή κοινοτικούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την αδεία της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής .
γ) Να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωση του.
δ) Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον , την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων , καθώς και τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.
Μετά τον εντοπισμό του εγκαταλειμμένου οχήματος, επικολλάται ειδικό υπηρεσιακό αυτοκόλλητο έγγραφο σε εμφανές σημείο του, προς ειδοποίηση του κατόχου του , ώστε αυτός να το απομακρύνει σε διάστημα 45 ημερών.
Αν τα οχήματα φέρουν πινακίδες , αναζητείται ο ιδιοκτήτης μέσω των Κρατικών Υπηρεσιών , επικολλάται ειδικό υπηρεσιακό αυτοκόλλητο έγγραφο για την απομάκρυνση του οχήματος και αποστέλλεται σχετική επιστολή στον ιδιοκτήτη.
Μέτα την παρέλευση 45 ημερών  και εφόσον έχει λάβει απάντηση από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας , η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής υποχρεούται να το περισυλλέξει και να το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της εταιρίας που έχει ορισθεί από τον Δήμο Αμυνταίου , ως  σύστημα διαχείρισης εγκαταλειμμένων οχημάτων . Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του, καταβάλλοντας τα έξοδα για τη μεταφορά .
Εάν το όχημα δεν διεκδικηθεί από κανένα , μεταφέρεται τη ενδέκατη (11) ημερολογιακή ημέρα στο χώρο επεξεργασίας της εταιρείας προς καταστροφή. Εφόσον πρόκειται για όχημα με άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας , αυτές κατατίθενται από την εταιρεία στη αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών .
Η εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να προβεί στην παραπάνω διαδικασία μόνο μετά από υπόδειξη της αρμόδια υπηρεσίας    του Δήμου Αμυνταίου για το εγκαταλειμμένα οχήματα. Επίσης , η εταιρεία έχει υποχρέωση να εκδίδει Πιστοποιητικό Παραλαβής για κάθε όχημα που παρέλαβε μετά την μεταφορά του και Πιστοποιητικό Καταστροφής κατά την ενδέκατη (11) ημερολογιακή ημέρα.
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ