Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Υποφέρουν τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους

 ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ.
Μόνο στην Ευρώπη έως και 5.000 υγιή ζώα που διαμένουν σε ζωολογικούς κήπους, δολοφονούνται κάθε χρόνο, “για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των πληθυσμών των ζώων που διατηρούνται σε αιχμαλωσία” δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (ένωση στην οποία ανήκει και το Αττικό Πάρκο). 
Αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα με τους ζωολογικούς κήπους. Οι ζωολογικοί κήποι, τα θαλάσσια πάρκα, τα ψευδό-καταφύγια ζώων και άλλα παρόμοια μέρη φυλακίζουν και εκμεταλλεύονται τα ζώα, που όπως και εσύ, έτσι και αυτά επιθυμούν να ζουν ελεύθερα. Μοναδικό κίνητρο πίσω από την αιχμαλωσία, καταπίεση και εκμετάλλευση των ζώων είναι το κέρδος. Οι υπεύθυνοι των ζωολογικών κήπων ισχυρίζονται φυσικά ότι προάγουν και προωθούν εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το μόνο όμως που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από μια βόλτα σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι το πώς συμπεριφέρονται κατά την αιχμαλωσία τους ζώα τα οποία θα έπρεπε να είναι ελεύθερα.
Εσύ, για παράδειγμα, αν ήθελες να μελετήσεις την φυσιολογική συμπεριφορά των ανθρώπων θα επισκεπτόσουν ποτέ μια φυλακή;
Όλοι οι ζωολογικοί κήποι παραβιάζουν τα δικαιωμάτων των ζώων, καθώς εμποδίζουν τη φυσική συμπεριφορά των ζώων, όπως το πέταγμα, το κολύμπι, το τρέξιμο, το κυνήγι, την ορειβασία, την αναζήτηση τροφής, το σκάψιμο, την εξερεύνηση και την επιλογή συντρόφου.
Οι συνθήκες διαβίωσης είναι βασανιστικές και ψυχοφθόρες για τα ζώα! Μικρή σημασία έχει αν φυλακίζονται σε μικρά και βρώμικα κελιά ή σε σύγχρονους ζωολογικούς κήπους, που διαθέτουν το “τελειότερο” τεχνητό περιβάλλον. Καμιά φυλακή, όσο προσεγμένα και να είναι φτιαγμένη, δεν μπορεί να συγκριθεί με την απεραντοσύνη και την πολυμορφία και κυριότερα με την ελευθερία που παρέχει το φυσικό περιβάλλον.
Ο σωματικός και ψυχολογικός περιορισμός που δέχονται τα ζώα σε αιχμαλωσία τα οδηγεί σε ανώμαλη, νευρωτική, ακόμα και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Είναι η στέρηση λοιπόν του φυσικού τους περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την αφόρητη πλήξη λόγω του περιορισμού, τη μοναξιά και την πολύ συχνή κακοποίηση εκ μέρους των ανθρώπων που τα φροντίζουν που προκαλεί στα ζώα ψυχολογικά προβλήματα, η οποία σε αυτή την περίπτωση λέγεται “zoochosis”, με συμπτώματα το κυκλικό αδιάκοπο βάδισμα, το αμήχανο και χωρίς λόγο παίξιμο της γλώσσας, η ταλάντευση του κεφαλιού, το δάγκωμα των κελιών τους και σε πιο προχωρημένες καταστάσεις ακόμα και αυτό-ακρωτηριασμό και κατάποση των ίδιων τους των κοπράνων.
Τα ψυχολογικά προβλήματα στα ζώα στα πάρκα αυτά είναι τόσο διαδεδομένα, ώστε οι υπεύθυνοι των ζωολογικών κήπων χορηγούν στα ζώα ψυχοτρόπες ουσίες, όπως το Prozac (δημοφιλέστατο αντικαταθλιπτικό και στην Ελληνική αγορά με το όνομα Ladose), ώστε να κατευνάσουν τις “ανεπιθύμητες συμπεριφορές” των ζώων για να μην παραπονεθούν και οι επισκέπτες για αυτές τις μη- φυσιολογικές συμπεριφορές των ζώων.
Πολλά είναι τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους που πεθαίνουν από την χρήση φαρμάκων και ηρεμιστικών. Πολλά είναι και αυτά που πεθαίνουν από ασθένειες που τους προκαλούνται επειδή εξαναγκάζονται να ζουν σε κλιματικές συνθήκες πολλοί διαφορετικές από αυτές που ορίζει η φύση τους. Επιπλέον οι ζωολογικοί κήποι θανατώνουν υγιή ζώα, προκειμένου να κρατάνε σε συγκεκριμένο αριθμό των πληθυσμό των ζώων που έχουν.

Δες πως υποφέρουν τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους & τα θαλάσσια πάρκα.

Το διαβάσαμε στο: www.269lifegreece.gr