Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Την 106η επέτειο ελευθερίων της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό γιόρτασαν με λαμπρότητα οι Φλωρινιώτισσες και οι Φλωρινιώτες

 Την 106η επέτειο ελευθερίων της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό γιόρτασαν με λαμπρότητα οι Φλωρινιώτισσες και οι Φλωρινιώτες την Τετάρτη 07 και την Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2018.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού των Ελευθερίων της Φλώρινας, ξεκίνησαν την Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2018, με την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Αντιδήμαρχο Φλώρινας, κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά, η οποία εκπροσωπούσε και τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο, ο οποίος απουσίαζε λόγω σημαντικών και αδήριτων αυτοδιοικητικών του υποχρεώσεων συμμετέχοντας ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας σε αυτοδιοικητικές διαβουλεύσεις και εργασίες στις Βρυξέλλες.
Με την ολοκλήρωση του πανηγυρικού, ακολούθησε η έναρξη της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Εκκλησία – Μακεδονία – Ελλάδα: Τρεις ταυτόσημες αιώνιες αξίες και οντότητες. Χρόνια 106 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό», η οποία αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Φλώρινας και του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού «Μέλαθρον Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη».
Η συνεδρία που πραγματοποιήθηκε είχε θέμα «Όψεις ιστορίας Βαλκανικών Πολέμων, θεσμοί και πρόσωπα στον αγώνα για την Ελευθερία» και το προεδρείο αποτελούσαν ο κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Ζήσης Μπέλλος Θεολόγος, Ms Ιστορικής Θεολογίας.
Οι τρεις εισηγήσεις που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκαν από τρεις ιδιαίτερα αξιόλογους ομιλητές και απέδωσαν εμπεριστατωμένα, τεκμηριωμένα και με σαφήνεια γεγονότα άρρηκτα συνδεδεμένα με τον Μακεδονικό Αγώνα και τις θυσίες των Μακεδόνων για την ελευθερία.
Αναλυτικά οι εισηγήσεις ήταν από τους:
π. Ειρηναίο Χατζηεφραιμίδης, Καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Στη Φλώρινα λίγο μετά το Ίλιντεν»,
κ. Μιχαήλ Φαργκάνη, Διδάκτορα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Τα γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή της Φλώρινας μέσα από την Επίσημη Εκκλησιαστική Ειδησεογραφία», και κ. Ηλία Μογλενίδη, Υποψήφιο Διδάκτορα Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Μακεδονομάχισσες ηρωίδες και μάρτυρες γυναίκες κατά τον Μακεδονικό Αγώνα στο Νομό Φλώρινας».
Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, πραγματοποιήθηκε συζήτηση αναφορικά με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, ενώ ο κ. Αγγελόπουλος απέμεινε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος τιμητική πλακέτα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, κ. Θεόκλητο, για τα πενήντα χρόνια ιερουργίας του, αλλά και στον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο, την οποία παρέλαβε η κ. Μούσιου, για τη συνεργασία τους σχετικά με  την πραγματοποίηση της ημερίδας.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το καλλιτεχνικό μέρος, όπου πρωτοεμφανίστηκε το νεοσύστατο φωνητικό σύνολο κοριτσιών «Αλεξάνδρα Λιώτση» του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Φλώρινας, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της κ. Σοφίας Μούλη, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο.
Παρόντες ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, πολλοί ιερείς, ο Βουλευτής Φλώρινας, κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, εκπρόσωπος του 1ου συντάγματος πεζικού, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης  Φλώρινας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας κ. Γιάννης Μιαούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Πέτρος Σερίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά και Χρήστος Μπαρδάκας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ.κ. Κίμων Σαββάκης και Παύλος Ιωάννου, καθώς και πλήθος κόσμου.
Την Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018, ημέρα εορτασμού των Ελευθερίων της Φλώρινας οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν. Έτσι, το πρωί πραγματοποιήθηκε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και, στη συνέχεια, επιμνημόσυνη δέηση, από τον Μητροπολίτη Αρούσσας και κεντρικής Ταζμανίας, κ. Αγαθόνικο, και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Γεωργίου Μόδη.
Ακολούθησε μεγαλειώδης παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακεδονομάχων, στην οποία συμμετείχαν σύλλογοι, φορείς, οι σχολικές μονάδες από το σύνολο του Δήμου Φλώρινας, καθώς και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία πλήθους κόσμου.
Μετά το πέρας της παρέλασης οι φορείς της Φλώρινας, έκαναν δηλώσεις, όπου ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος είπε:
«Σήμερα είναι μεγάλη θρησκευτική γιορτή και μεγάλη γιορτή για τη Φλώρινα. Σήμερα τιμούμε και ευχαριστούμε την Εκκλησία, τον Ελληνικό Στρατό και όλους τους Αγωνιστές που έδωσαν και τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι».


















LINK ΑΠΟ  ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ  106 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2018
https://youtu.be/55Is4-XEYQw  


Link ΑΠΟ  ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2018
https://youtu.be/JHBcUXCwn5M

Link ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2018
https://youtu.be/Njz6c2rKqUE