Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Γυναίκα: Τι δεν πρέπει να κάνετε αν φοράτε ψηλοτάκουνα

Αν είστε γυναίκα και σας αρέσουν τα ψηλοτάκουνα, τότε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να τρέξετε, σκεφτείτε το δύο φορές.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ningbo, στην Κίνα και δημοσιεύεται στη «Διεθνή Επιθεώρηση Βιοϊατρικής Μηχανικής & Τεχνολογίας» (IJBET), όσες γυναίκες αναγκάζονται να τρέχουν συστηματικά, φορώντας παπούτσια με τακούνι 7 εκατοστά ή μεγαλύτερο, ασκούν αφύσικες πιέσεις στα γόνατά τους, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για αρθρίτιδα αργότερα στη ζωή.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο κίνδυνος διαστρέμματος της ποδοκνημικής άρθρωσης, αυξάνεται αναλογικά με το ύψος του τακουνιού.
Στη μελέτη συμμετείχαν εθελόντριες, ηλικίας 21-25 ετών, που χρησιμοποιούσαν τριών ειδών υποδήματα -σχεδόν ίσια (τακούνι 1,5 εκατοστό), με μέτρια τακούνια (4,5 εκατοστά) και με ψηλά τακούνια (7 εκατοστά)- και υποβλήθηκαν σε μετρήσεις των κινήσεων σε ισχία, αστραγάλους και γόνατα, την ώρα που περπατούσαν και όταν έτρεχαν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ούτως ή άλλως η καθημερινή χρήση ψηλών τακουνιών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, ωστόσο οι δυνητικές βλάβες θα είναι πολύ μεγαλύτερες όταν τρέχει μια γυναίκα με τακούνια σε ανώμαλο έδαφος, όπως η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια.
ΠΗΓΗ: cretablog.gr/