Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Μπορούμε να ξεπεράσουμε το φόβο της πτήσης

Η φοβία για τις πτήσεις θεωρείται υπερβλητή. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης αρχικά προβλέπει άσκηση σε προσομοιωτές πτήσης και ολοκληρώνεται με μια αληθινή πτήση, η οποία πραγματοποιείται με τη συνοδεία εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, για τη θεραπεία της συγκεκριμένης φοβίας εφαρμόζονται τεχνικές χαλάρωσης, που βοηθούν  τους συμμετέχοντες να διατηρούν υπό έλεγχο αγχογόνες και παράλογες σκέψεις. Επίσης, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες μαθαίνουν σχεδόν τα πάντα γύρω από την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.
Ο φόβος της πτήσης δεν εκδηλώνεται πάντα για τους ίδιους λόγους. Κάποιοι υποφέρουν από κλειστοφοβία, άλλοι πανικοβάλλονται στη σκέψη ότι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το έδαφος και άλλοι ανησυχούν υπερβολικά επειδή δεν έχουν τον έλεγχο του μεταφορικού μέσου με το οποίο ταξιδεύουν, όπως θα συνέβαινε με ένα αυτοκίνητο.
Το αντικείμενο της φοβίας διαφοροποιείται και ανάλογα με το φύλο: οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο τα ατυχήματα που θα υπήρχε περίπτωση να συμβούν κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ οι άνδρες φοβούνται κυρίως το υψόμετρο.