Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Οι Δροσουλίτες και ο Θρύλος τους

Συντάκτης: Ευαγγελία Νεονάκη.
Το παράξενο φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την άνοιξη στη Νότια Κρήτη, διακόσια ναυτικά μίλια απο τις ακτές της Λιβύης. Ντόπιοι και επιστήμονες δίνουν τη δική τους εκδοχή για τους Δροσουλίτες.
Το Βενετσιάνικο Φρούριο Φραγκοκάστελλο (1370μ.Χ. Κτίστηκε από τους Ενετούς).
Σύμφωνα με τη Λαϊκη παράδοση οι Δροσουλίτες περνούν μέσα από το κάστρο τις πρώτες ώρες και κατευθύνονται προς τη θάλασσα.
Ποιοι είναι οι Δροσουλίτες
Είναι σκιές  αρματωμένων πολεμιστών που εμφανίζονται μια φορα το χρονό τον Μάιο λένε οι κάτοικοι του χωριού. Βγαίνουν πριν την ανατολή του ήλιου με την πρώϊνή δροσιά και όταν δεν πνέει βόρειος άνεμος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων οι αποκαλούμενοι «δροσουλίτες» ξεκινούν από το ερειπωμένο Μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπου και κατευθύνονται προς την  περιοχή  του Φραγκοκάστελου και του ομώνυμου φρουρίου (ενετικό κτίσμα, απομεινάρι της ενετοκρατίας), αφήνοντας άφωνους όσους τους αντικρίσουν. Ο μύθος λέει πως οι  δροσουλίτες είναι οι πεσόντες της Μάχης του Φραγκοκάστελου. Στη μάχη ενεπλάκησαν οι  κατοίκοι της περιοχής και  Τούρκοι κατακτητές και συνέβη στις 18 Μαϊου 1828.
Οι μαρτυρίες των κατοίκων για την αντίδραση των γερμανών στρατιωτών που είδαν τους δροσουλίτες, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί νομίζοντας ότι είναι αντάρτες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Φυσικά οι δροσουλίτες απτόητοι διέσχισαν την καθιερωμένη πορεία τους, κάνοντας τους  γερμανούς να το βάλουν στα πόδια και να φύγουν άρον άρον απο το κάστρο. Το όνομα δροσουλίτες το έδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής και σημαίνει πρωϊνη δροσιά. Το φαινόμενο διαρκεί περίπου οκτώ με δέκα λέπτα ενώ εξαφανίζεται με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου.Οι ντόπιοι ισχυρίζονται οτι οι δροσουλίτες έκαναν την εμφανισή τους το 1890.
Οι επιστήμονες ερμηνεύουν το φαινόμενο των Δροσουλιτών με τη θεωρία του αντικατοπτρισμούδηλαδή η εμφάνιση ενός αντικειμένου σε διαφορετική θέση στην ατμόσφαιρα απο εκείνη που πράγματι είναι. Στην προκειμένη περίπτωση υποστηρίζουν οτι  οι σκιές είναι  τα σώματα των στρατιωτών που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης, που βρίσκονται νότια της περιοχής του Φραγκοκάστελου. Όμως και πάλι αυτή η θεωρία δεν ευσταθεί για τον απλούστατο λόγο: Το κάστρο απέχει διακόσια ναυτικά μίλια άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει ο αντικατοπτρισμός διότι η απόσταση είναι πάνω από σαράντα χιλιόμετρα.
Υπάρχει και μια άλλη εξήγηση που λέει οτι οι δροσουλίτες προέρχονται απο τη διάθλαση των ακτίνων του ήλιου όπως συμβαίνει αντίστοιχα με το ουράνιο τόξο. Ούτε και αυτή η εκδοχή έχει αποδειχθεί. Συνεπώς το αξιοπερίεργο φαινόμενο των Δροσουλιτών θα παράμεινει απλά ένας μύθος. Το ταξίδι των φαντασμάτων στρατιωτών απο την ανατολή προς τη δύση, εχει προκαλέσει  το ενδιαφέρον πολλών ξένων που συχνά επισκέπτονται το μέρος για να δουν και ν' ακούσουν τους δροσουλίτες.
ΠΗΓΗ: flowmagazine.gr