Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Προσωρινά μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου τηλεθέρμανσης Φλώρινας

Δημήτριος Παλιογιάννης Αστυνομικός Διευθυντής.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Α. Έχοντας υπόψη:
α) Τα άρθρα 9,10,47,52 Ν.2696/99 (Κ.Ο.Κ) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
β) Η από 13-07-2018 αίτηση της «Κοινοπραξίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ Α.Ε.».
γ) Η υπ’ αριθ. οικ.43579 από 21-03-2018 (ΑΔΑ : 6ΠΧΞΟΡ1Γ-Ν91) απόφαση με το συνημμένο σ΄ αυτή χάρτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας/Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής/Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας/ Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών, έγκρισης μέτρων ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών του εν θέματι έργου.
δ) Υπ’ αριθ. 19202/472 από 01-03-2018 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας/Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών/Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (ΕΔΡΑ)/Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων.
ε) Η από 26-03-2018 αίτηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Φλώρινας με τα συνημμένα σ’ αυτή έγγραφα.
στ) Υπ’ αριθ. 1815 από 29-03-2018 απόφαση (ΑΔΑ: Ω57ΚΟΕΕΖ-ΕΙΑ) έγκρισης μελέτης εργοταξιακής σήμανσης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Φλώρινας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών του εν θέματι έργου.
ζ) Η υπ’ αριθ. ΔΙΠΑΔ/οικ./502/2003 (ΦΕΚ 946/Β/09-07-2003) Υ.Α. «Έγκριση Τεχνικής προδιαγραφής σήμανσης εκτελούμενων οδικών έργων εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών ως ελάχιστα όρια».
η) Η υπ’ αριθ. ΔΜΕΟ/Ο/613/2011 (Φ.Ε.Κ. 905/Β/20-05-2011) Υ.Α. «Έγκριση Προδιαγραφών και οδηγιών σήμανσης εκτελούμενων έργων (ΟΜΟΕ-ΣΕΕΟ)».
θ) Την υπ’ αριθ. 6028/18/1426737 από 13-7-2018 πρόταση-αναφορά του Τ.Τ. Φλώρινας.
Β. Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού κατά την εκτέλεση του εν θέματι έργου,
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
ΑΡΘΡΟ 1ο
α) Τη διακοπή κυκλοφορίας κατά την εκτέλεση εργασιών του έργου «ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ» – Υποέργο : «Αγωγός Μεταφοράς Φλώρινας – Δίκτυο Διανομής Φλώρινας – Αντλιοστάσια» στην εθνική οδό 3 Φλώρινας – Κοζάνης (παλαιό τμήμα) από το ύψος της διασταύρωσης Παλαίστρας έως τη διασταύρωση στην περιοχή Αγ. Αθανασίου (χιλ. θέσεις 9+800 έως 11+050), για χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης έως την 20-07-2018.
β) Την προσωρινή ρύθμιση κυκλοφορίας στη διασταύρωση Αγ. Αθανασίου – Μελίτη (χιλ. θέσεις 11+050 έως 11+110) για χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης έως την 20-07-2018.
ΑΡΘΡΟ 2ο
α) Κατά τη διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας στην εθνική οδό 3 Φλώρινας – Κοζάνης (παλαιό τμήμα) από το ύψος της διασταύρωσης Παλαίστρας έως τη διασταύρωση στην περιοχή Αγ. Αθανασίου (χιλ. θέσεις 9+800 έως 11+050), για χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης έως την 20-07-2018, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την Ε.Ο.3 Φλώρινας – Κοζάνης (νέο τμήμα) ενώ οι κάτοικοι των όμορων οικισμών θα εξυπηρετούνται από υφιστάμενες συνδετήριες οδούς μεταξύ των οικισμών.
β) Κατά τη διάρκεια της προσωρινής ρύθμισης κυκλοφορίας στη διασταύρωση Αγ. Αθανασίου – Μελίτη (χιλ. θέσεις 11+050 έως 11+110) για χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης έως την 20-07-2018, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται εναλλάξ και θα ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες και με σηματωρούς οι οποίοι σε 24ωρη βάση θα ενημερώνουν τους χρήστες της οδού.
ΑΡΘΡΟ 3ο
Σύμφωνα με την ανωτέρω (β) σχετική απόφαση, η επιβλέπουσα το έργο Υπηρεσία καθώς και ο ανάδοχος του έργου «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ» οφείλουν:
α) Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών να τηρούν πλήρως τα μέτρα ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας που εγκρίθηκαν με τις ανωτέρω (β) και (ε) σχετικές και να τοποθετήσουν και να συντηρούν τις απαιτούμενες προειδοποιητικές και πληροφοριακές πινακίδες σήμανσης μεγάλου μεγέθους, φανούς, αντανακλαστικά προστατευτικά πλαίσια κλπ καθώς και όλων των λοιπών αναγκαίων παρεμβάσεων που ορίζονται στην εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής της εργοταξιακής σήμανσης του έργου σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, τον Κ.Ο.Κ., την «Τεχνική Προδιαγραφή σήμανσης εκτελούμενων οδικών έργων εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών ως ελάχιστα όρια» (ΦΕΚ 946Β/09-07-2003) και των «Προδιαγραφών και Οδηγιών Σήμανσης Εκτελούμενων Έργων» (ΦΕΚ 905Β/20-05-2011).
β) Σε περίπτωση που προκύψει λόγω ιδιαίτερων συνθηκών ή λόγω αδυναμίας τήρησης των ρυθμίσεων ανάγκη τροποποίησης των μέτρων ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας που εγκρίθηκαν, να προβούν άμεσα σε αίτημα τροποποίησής της.
γ) Να αποκαταστήσουν αμέσως τυχόν φθορές στην υπάρχουσα, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση ή οπουδήποτε αλλού.
δ) Να λαμβάνεται μέριμνα ώστε από την εφαρμογή των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων να μην επηρεάζονται οι υπηρεσίες των μέσων οδικής μαζικής μεταφοράς.
ε) Μόνιμη υφιστάμενη σήμανση η οποία έρχεται σε σύγκρουση με αυτήν που προτείνεται θα πρέπει να απομακρυνθεί ή να καλυφθεί ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση των χρηστών του οδικού δικτύου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ημέρα-νύχτα).
στ) Να μην εκτελούνται εργασίες σε ώρες μειωμένου φωτισμού (βραδινές ώρες).
ζ) Οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την υλοποίηση των εν λόγω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (π.χ. τοποθέτηση κατάλληλης οριζόντιας & κατακόρυφης σήμανσης, χρήση κατάλληλων υλικών κλπ) να είναι σύμφωνες με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
η) Να εξασφαλιστεί η συντήρηση (τακτική & έκτακτη) της σήμανσης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παραμένει σε καλή κατάσταση καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια εφαρμογής των ρυθμίσεων, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία. Προς τούτο αλλά και για να διασφαλιστεί αποδεκτό επίπεδο λειτουργίας να γίνεται συστηματική επιτήρηση τόσο της σήμανσης όσο και της ασφάλειας με κατάλληλη οργάνωση και προγραμματισμό των εκάστοτε αναγκαίων ενεργειών από τον ανάδοχο του έργου και έλεγχο από την αρμόδια Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου.
θ) Η εγκατάσταση της εργοταξιακής σήμανσης να προηγηθεί της εκτέλεσης οποιασδήποτε άλλης εργασίας.
ι) Σε κάθε περίπτωση οι προτεινόμενες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρέπει να υποστηρίζουν την ταχεία και ασφαλή διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, περιπολικά αστυνομίας).
ια) Μετά το πέρας των εργασιών (ολοκλήρωση του έργου) οι εργοταξιακές πινακίδες και άλλα μέσα εργοταξιακής σήμανσης δεν επιτρέπεται να παραμένουν στην περιοχή. Η αφαίρεση της εργοταξιακής σήμανσης και ασφάλισης θα πρέπει να εκτελεστεί σε ώρες μειωμένου κυκλοφοριακού φόρτου, επαναφέροντας την πρότερα σήμανση του οδικού δικτύου της περιοχής.
ΑΡΘΡΟ 4ο
Ο ανάδοχος του έργου «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ» να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να τοποθετήσει την εργοταξιακή σήμανση που εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Φλώρινας (επιβλέπουσα υπηρεσία) για την προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση στα προαναφερόμενα τμήματα της εθνική οδό 3 Φλώρινας-
Κοζάνης (παλιό τμήμα).
ΑΡΘΡΟ 5ο
Τα προσωρινά μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας θα ισχύουν από την έκδοση της απόφασης, την ανάρτηση της στο διαδίκτυο, την τοποθέτηση της εγκεκριμένης μελέτης εργοταξιακής σήμανσης και αφού ελεγχθεί η τοποθετημένη εργοταξιακή σήμανση από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Φλώρινας (επιβλέπουσα υπηρεσία) και το Τ.Τ. Φλώρινας.
ΑΡΘΡΟ 6ο
Οι παραβάτες της ΑΠΟΦΑΣΗΣ αυτής διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 420 του Ποινικού Κώδικα και των άρθρων 4, 5, 52, 103, 104 και 105 του Ν. 2696/99 «περί κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3542/2007.