Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Τέσσερις λόγοι για να τρώει όλη η οικογένεια μαζί

Η σημασία του να τρώει όλη η οικογένεια μαζί (έστω τα Σαββατοκύριακα που αυτό είναι περισσότερο εφικτό), τονίζεται από ειδικούς και μη ότι είναι όντως πολύ μεγάλη. 
Ποιοι είναι όμως οι βασικοί λόγοι που κάνουν αυτή την καλή συνήθεια τόσο σημαντική;
1. Ενισχύεται σημαντικά η επικοινωνία των μελών της οικογένειας μεταξύ τους. Στο τραπέζι πέρα από το φαγητό γίνεται συζήτηση και μάλιστα πολύ πιο χαλαρά απ΄ ότι σε άλλες στιγμές της ημέρας – γονείς και παιδιά ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις. Καλό είναι μάλιστα κατά τη διάρκεια του γεύματος να μην είναι η τηλεόραση ανοιχτή ώστε να μην αποσπάται η προσοχή.
2. Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το φαγητό είναι μία ευχάριστη κι όχι καταναγκαστική διαδικασία όπου τόσο αυτά όσο και οι γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας περνάνε καλά και απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου. Γι'αυτό και ίσως είναι καλύτερο να αποφεύγονται στο τραπέζι οι πολύ 'βαριές' συζητήσεις αλλά να υπάρχει ένα γενικότερα ευχάριστο και χαλαρό κλίμα.
3. Τα παιδιά μαθαίνουν στη σωστή διατροφή καθώς το μενού του οικογενειακού τραπεζιού θα περιλαμβάνει μία γκάμα από διαφορετικά φαγητά (π.χ κρέας αλλά και λαχανικά και φρούτα) τα οποία συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξή τους. Επίσης, μέσα από το οικογενειακό τραπέζι μπορούν να συνηθίσουν να τρώνε και φαγητά απολύτως απαραίτητα για τη σωστή διατροφή τους, τα οποία όμως, ίσως δε συμπαθούν ιδιαίτερα.
4. Όταν κάποιος τρώει μόνος του ή μπροστά στην τηλεόραση έχει παρατηρηθεί ότι προσέχει λιγότερο τι και πόσο τρώει. Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμη περισσότερο για τα παιδιά. Όντας απορροφημένα από την ΤV (ή τον υπολογιστή) δε συνειδητοποιούν πότε έχουν χορτάσει τρώγοντας πολλές φορές πολύ περισσότερο απ' όσο πρέπει και χρειάζονται. Πρόσφατη μάλιστα έρευνα στην Αμερική κατέδειξε ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους στο οικογενειακό τραπέζι, τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, καλύτερη απόδοση στο σχολείο και βέβαια μεγαλύτερη σύνδεση με τους γονείς τους.
Επειδή τέλος, είναι κοινά παραδεκτό ότι δίνεται σπάνια μέσα στην εβδομάδα η δυνατότητα να τρώει όλη η οικογένεια μαζί (πλην ίσως του Κυριακάτικου τραπεζιού), μία πολύ καλή εναλλακτική επιλογή είναι να προσπαθήσουν μικροί και μεγάλοι να παίρνουν πρωινό μαζί. Κι εάν υπάρχει μια μικρή απόκλιση στις ώρες που καθένας ξεκινά για τις υποχρεώσεις του ας γίνει μία μικρή θυσία από τις ώρες του πρωινού ύπνου – το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας σίγουρα θα την δικαιώσει.