Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Το καλό μέλι πως το ξεχωρίζουμε

Το μέλι είναι ένα πραγματικά φυσικό προιόν με τεράστια διατροφική αξία. Αρκεί να είναι αγνό. Πως όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το μέλι που αγοράσαμε είναι όντως αυτό που ζητήσαμε ή μας διαφημίστηκε;
Ο κλασικός παλιός τρόπος που όλοι γνωρίζουμε από τον παππού και τον πατέρα μας είναι να ελέγξουμε πόσο ρευστό είναι το μέλι που πήραμε κουνώντας το βάζο ή απλά, βάζοντας σ' ένα κουτάλι μέλι και γυρίζοντάς το ανάποδα. Όσο πιο παχύρευστο είναι, τόσο καλύτερη πρέπει να είναι και η ποιότητά του καθώς φαίνεται να μην έχει πολύ υγρασία.
Ένας άλλος ασφαλής τρόπος (που για κάποιο λόγο οι περισσότεροι ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε), είναι να διαβάσουμε την ετικέτα της συσκευασίας – εφόσον πρόκειται για κάποιο επώνυμο προιόν. Εκεί συνήθως αναγράφοναι όλα τα συστατικά του και παίρνουμε την πλήρη εικόνα του τι περιλαμβάνει.
Οι ειδικοί ωστόσο, προτείνουν και κάποιους άλλος πρακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε εάν το μέλι που αγοράσαμε είναι όντως αγνό. Έτσι το site Bee2bee προτείνει τις εξής 4 μεθόδους ελέγχου: 
1. Παίρνουμε ένα ποτήρι με κρύο νερό και βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι.
Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.
2. Ανακατεύουμε μέλι με οινόπνευμα σε αναλογία 1:1.
Αν το μέλι είναι αγνό θα καταβυθιστεί ενώ αν είναι νοθευμένο θα προκύψει ένα θολό διάλυμα.
3. Δοκιμάζουμε ν' ανάψουμε φωτιά σ' ένα φυτίλι, το οποίο θα έχουμε βουτήξει πρώτα σε μέλι.
Αν το φυτίλι καεί τότε το μέλι είναι αγνό. Αντίθετα αν είναι νοθευμένο, το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να διαλυθεί η ζάχαρη, θα το εμποδίζει να ανάψει.
4. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες μελιού σε ένα στυπόχαρτο.
Αν αυτό απορροφηθεί, σημαίνει ότι έχει αναμιχθεί με κάποιο άλλο σιρόπι, ενώ αν είναι αγνό δεν θα απορροφηθεί.
Σε κάθε περίπτωση δε, όταν επιλέγουμε να αγοράσουμε ένα προιόν που δεν είναι 'επώνυμο' (με την έννοια να παράγεται από μία γνωστή εταιρία) καλό είναι να ελέγξουμε με προσοχή ποιος είναι ο άνθρωπος που μας το πουλάει (δεν αγοράζουμε δηλαδή με κλειστά μάτια από κάποιον άγνωστο που απλά δηλώνει παραγωγός) καθώς
και ει δυνατόν να ελέγξουμε την ποιότητά του προτού προβούμε στην αγορά. Γιατί το μέλι έχει εξαιρετική διατροφική αξία αρκεί να είναι 100% μέλι!