Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

6 λάθη που κάνουν οι άντρες μέσα στο γάμο

Άνδρες... μπορεί να μην γκρινιάζουν, αλλά είναι και εκείνοι επιρρεπείς σε καταστροφικά λάθη για το γάμο. Στην πραγματικότητα, εάν είναι ένα τυπικό αρσενικό, το πιθανότερο είναι ότι κάνει πολλά λάθη και μάλιστα...κατ’ επανάληψη.
Δεν πιστεύετε αυτά που γράφουμε; Ρωτήστε τη σύντροφό σας. Και πριν πάρετε αμυντική στάση διαβάστε ορισμένα από τα λάθη που κάνετε, υποσυνείδητα τις περισσότερες φορές. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τα λάθη αυτά και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για τη διόρθωσή τους, δεν θα βοηθήσετε μόνο το γάμο σας, αλλά ενδέχεται να βοηθήσετε και την υγεία σας, καθώς και την υγεία της συζύγου σας.
Με την πάροδο του χρόνου, τα αρνητικά συναισθήματα που δεν εξωτερικεύονται μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, λέει η ψυχολόγος Gloria Vanderhorst, PhD. «Το άγχος αναπτύσσεται στη σχέση για κάθε σύντροφο, αν και για διαφορετικούς λόγους», λέει. «Συνήθως, μέχρι τη στιγμή που ένα ζευγάρι έρχεται σε θεραπεία, αυτή η πίεση έχει προκαλέσει άγχος ή κατάθλιψη στον έναν ή και στους δύο τους.»
Παρακάτω είναι μερικά κοινά λάθη που κάνουν οι άνδρες, πώς μπορείτε να τα αναγνωρίσετε, και - το πιο σημαντικό - τι μπορείτε να κάνετε για να τα διορθώσετε.
-Αποκτήστε ενσυναίσθηση
Ο ψυχολόγος Albert Maslow, PhD, λέει: «η ενσυναίσθηση – η ικανότητα να αναγνωρίζετε και μοιράζεστε τα συναισθήματα κάποιου άλλου - είναι το πιο σημαντικό σημείο κάθε σχέσης.» Και αυτό είναι κάτι στο οποίο, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι καλύτερες σε σχέση με τους άνδρες. «Οι γυναίκες θέλουν τα συναισθήματά τους να γίνονται κατανοητά και αποδεκτά», λέει ο Maslow. «Οι άνδρες πρέπει να το εμπεδώσουν αυτό».
Αντί απλά να ακούτε, όμως, οι άνδρες έχετε την τάση να θέλετε να διορθώσετε το όποιο θέμα, που είναι λάθος. «Αν η σύζυγός σας σας λέει ότι αισθάνεται παραμελημένη, για παράδειγμα, εκείνη τη στιγμή αυτό που θέλει είναι να καταλάβετε τα συναισθήματά της αντί να ξεκινήσετε συζήτηση για τα γεγονότα», λέει ο Maslow.
-Μην κάνετε απρόσεκτες σπατάλες
Το να κάνετε μεγάλες αγορές, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τη σύζυγό σας είναι ένα τεράστιο λάθος, λέει η Vanderhorst. Στην πραγματικότητα, αυτό το λάθος κατατάσσεται από τις γυναίκες ως δεύτερο χειρότερο μετά την απιστία. Και οι άνδρες τείνουν να το κάνουν συχνά.
Για ποιο λόγο; Συνειδητά ή ασυνείδητα, οι άνδρες συχνά αναθέτουν στον εαυτό τους τον ηγετικό ρόλο στη σχέση. «Άλλο ένα λάθος», λέει η Vanderhorst, διότι στη σχέση ενός ζευγαριού η «ηγεσία» πρέπει να μοιράζεται.
-Μην είστε σεξουαλικά εγωιστές - ή ανίδεοι
Στην κρεβατοκάμαρα, ορισμένοι άνδρες ξεχνούν - ή, ακόμη χειρότερα, δεν έχουν καταλάβει - ότι οι σύζυγοί τους χρειάζονται συχνά περισσότερα προκαταρκτικά για να ερεθιστούν, λέει ο Maslow. «Η στοργή που της δείχνετε, το να την κάνετε να αισθανθεί αγαπητή και ποθητή, είναι βασικό για εκείνη ώστε να της έρθει η όρεξη», λέει ο Maslow. «Οι πιο μεγάλοι άνδρες συνήθως το καταλαβαίνουν, οι νεότεροι όμως είναι ανησυχητικά αδαείς.»
Η Vanderhorst λέει ότι το να ερεθίσεις μια γυναίκα ξεκινάει πολύ πριν σβήσουν τα φώτα. «Οι άνδρες θεωρούν το σεξ ως επαρκές μέσο για να έρθουν κοντά, η να αποκτήσουν επαφή». «Αλλά οι γυναίκες θέλουν μια επαφή πριν από τη σεξουαλική πράξη.»
-Μάθετε να ακούτε με το σωστό τρόπο
Το να ακούτε δεν σημαίνει να κουνάτε το κεφάλι σας όση ώρα η σύζυγός σας εξηγεί τι την ενοχλεί και εσείς, όλο αυτό το διάστημα, να σκέφτεστε τρόπους για να διορθώσετε το πρόβλημα. «Οι άντρες έχουν την τάση να αναλύουν καταστάσεις και να δημιουργούν επιλογές», λέει η Vanderhorst. «Αυτό είναι εγγυημένο για να κάνει τη γυναίκα σας να εκνευριστεί.»
Αυτό που θέλει τις περισσότερες φορές είναι να μιλήσετε, και να συμμετέχετε ενεργά στη συζήτηση, όχι να προσπαθείτε ως ήρωας να βρείτε λύση, παρά μόνον να επιδείξετε ενδιαφέρον για αυτό που λέει και βιώνει συναισθηματικά, λέει η Vanderhorst.
«Αυτή δεν είναι παθητική στάση», λέει. «Το να ακούτε για να δημιουργήσετε μια επαφή είναι μια ενεργητική διαδικασία.»
-Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας
Το να ακούτε τη σύζυγό σας να μιλάει για τα συναισθήματά της είναι αναγκαίο. Το ίδιο όμως και το να μιλάτε εσείς για τα δικά σας. Πολλοί άνδρες, ωστόσο, πιστεύουν ότι πρέπει να κρύβουν τα συναισθήματά τους για να μην τους περάσουν για αδύναμους. Αυτό είναι ένα λάθος. Το να μην μοιράζεστε τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι ένα πραγματικό πλήγμα για τη σύζυγό σας, λέει ο Maslow. «Η γυναίκα αισθάνεται ότι λείπει η στενή επαφή που θέλει με τον άντρα της. Όταν αυτός αποσύρεται, αισθάνεται σαν να την εγκαταλείπει.»
Ο Maslow αναγνωρίζει ότι το να κάνετε έναν άνδρα να ανοιχθεί είναι δύσκολο, παρ’ όλα αυτά δείχνει δύναμη. «Μεγαλώνοντας, ένας άνδρας μαθαίνει ότι δεν μπορεί να αφήνει τους άλλους να βλέπουν ότι φοβάται. Παρ’ όλα αυτά, το να ανοιχθεί είναι ένα ρίσκο το οποίο θέλει θάρρος.
-Μην παίζετε παιχνίδια εξουσίας
Το να είστε άνδρας δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαστε ο μόνος υπεύθυνος. Πολλοί άνδρες δεν το καταλαβαίνουν αυτό. «Προσπαθούν να πάρουν αυτό που θέλουν με το να είναι κυρίαρχοι. Αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος για εξουσιάσουν τη σύζυγό τους. Οι γυναίκες, σε τέτοιες περιπτώσεις απομακρύνονται», λέει ο Maslow.
Η Vanderhorst συμφωνεί. Λέει ότι η «θέση ισχύος» που οι άνδρες βάζουν συχνά τον εαυτό τους αναιρεί τη σχέση, η οποία πρέπει να είναι αμοιβαία, υποστηρικτική, και τρυφερή. «Το καλύτερο του εαυτού μας προκύπτει στο πλαίσιο των σχέσεών μας με τους άλλους και όχι όταν λειτουργούμε ως ανεξάρτητες οντότητες.»
Πηγή: www.webmd.com