Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Κυτταρίτιδα, Αίτια – παράγοντες κινδύνου... Αλήθειες και μύθοι

Ο όρος κυτταρίτιδα περιγράφει τη χαρακτηριστική εμφάνιση «λακκουβών» στο δέρμα των μηρών, των γλουτών και της κοιλιάς κυρίως των γυναικών, αν και κάνει την εμφάνισή της και σε ορισμένους άντρες. Συχνά περιγράφεται ως «δέρμα με όψη τυριού κότατζ». Η σοβαρότητά της ποικίλλει. Στις πλέον σοβαρές μορφές της, το δέρμα μοιάζει πρησμένο και ρυτιδώδες, με περιοχές εξογκωμένες. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε περιοχές όπου αποθηκεύεται λίπος και είναι το αποτέλεσμα αυτής της ανώμαλης κατανομής του λιπώδους ιστού κάτω από την επιδερμίδα. Εμφανίζεται πιο συχνά γύρω από τους μηρούς και τους γλουτούς, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο στήθος, το κάτω μέρος της κοιλιάς και στους βραχίονες.
Η κυτταρίτιδα δεν είναι σοβαρή πάθηση, ωστόσο δημιουργεί αισθητικά προβλήματα και συχνά υποχρεώνει αυτούς στους οποίους εμφανίζεται σε περιορισμούς στο ντύσιμό τους.
Αίτια
Μεταξύ του δέρματος και του υποκείμενου μυός υπάρχουν ίνες ινώδους συνδετικού ιστού οι οποίες προσδένουν το δέρμα στον μυ, με τον λιπώδη ιστό να βρίσκεται ανάμεσά τους. Καθώς τα λιποκύτταρα αθροίζονται, πιέζουν το δέρμα προς τα έξω, ενώ οι μακριές ίνες του συνδετικού ιστού το τραβούν προς τα μέσα. Αυτές οι τάσεις δημιουργούν τη χαρακτηριστική δυσμορφία ή παραμόρφωσή της επιδερμίδας.
Παράγοντες κινδύνου
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των γυναικών –τουλάχιστον οι 8 στις 10 – εμφανίζουν κυτταρίτιδα σε κάποιο βαθμό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λιπώδης ιστός στις γυναίκες κατανέμεται χαρακτηριστικά στους μηρούς και  τους γλουτούς. Επιπλέον, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται  συχνότερα με την  πάροδο της ηλικίας, αφού το δέρμα χάνει μέρος της ελαστικότητάς του.
Άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κυτταρίτιδας είναι:
- Το στρες
- Η καθιστική ζωή
- Η χρήση αντισυλληπτικών
 Αντιμετώπιση και φάρμακα
Απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους- μέσω υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης – είναι πιθανώς η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Η απώλεια κιλών και η ενδυνάμωση των μυών στους μηρούς, τους γλουτούς και την κοιλιά μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματος με κυτταρίτιδα. Παρόλα αυτά, τα οφέλη μόνο από την απώλεια βάρους είναι περιορισμένα. Έτσι, παρόλο που η κυτταρίτιδα περιορίζεται με την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν εξαφανίζεται.
Laser και συστήματα ραδιοσυχνοτήτων
Πρόκειται για την πλέον υποσχόμενη ιατρική θεραπεία. Ένα από αυτά τα συστήματα βασίζεται στη συνδυαστική χρήση μασάζ αρνητικής πίεσης, ραδιοσυχνοτήτων και υπέρυθρης ακτινοβολίας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ένα άλλο σύστημα συνδυάζει μασάζ των ιστών και χρήση διοδικού λέιζερ. Ένα τρίτο βασίζεται στην ταυτόχρονη χρήση ραδιοσυχνοτήτων σε επιπολής και εν τω βάθει ιστούς. Και τα τρία συστήματα εξασφαλίζουν βελτίωση της όψης του δέρματος μετά από μια σειρά θεραπειών. Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να διατηρηθούν για χρονικό διάστημα μέχρι και 6 μήνες.
Λιποαναρρόφηση
Αρκετοί άνθρωποι καταφεύγουν στη λύση της λιποαναρρόφησης για να αντιμετωπίσουν την κυτταρίτιδα. Ο χειρουργός εισάγει έναν σωληνίσκο κάτω από το δέρμα δια μέσου μικροσκοπικών τομών και μέσω αυτού αναρροφά λιποκύτταρα. Αν και η λιποαναρρόφηση μπορεί να αναδιαμορφώσει το σώμα, ωστόσο δεν το απαλλάσσει από την κυτταρίτιδα. Αντίθετα, είναι πιθανόν να χειροτερέψει την εικόνα της. Μια νεότερη τεχνική λιποαναρρόφησης, η οποία βασίζεται στη χρήση λέιζερ, καταστρέφει τα λιποκύτταρα, ενώ παράλληλα προκαλεί μια διάταση του δέρματος, και πιθανώς να συνιστά μια περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία για την κυτταρίτιδα.
Τοπική θεραπεία
Η επάλειψη του δέρματος με κρέμα ρετινόλης περιεκτικότητας 0.3% δύο φορές ημερησίως έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας μετά από 6 μήνες.
Εναλλακτική ιατρική
Αρκετές συσκευές, προϊόντα και κρέμες υποστηρίζουν ότι μπορούν να θεραπεύσουν την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, οι επιστημονικές ενδείξεις που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες ή απουσιάζουν. Ακόμη και αν δοκιμάσατε κάποια μέθοδο αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας η οποία βελτίωσε την εικόνα του δέρματός σας, τα αποτελέσματα δεν είναι πιθανό να διαρκέσουν πολύ.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες από τις πλέον διαφημιζόμενες θεραπείες κυτταρίτιδας. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών δεν έχει αποδειχθεί.
Έντονο μασάζ: κάποιες θεραπείες κυτταρίτιδας βασίζονται στην υπόθεση ότι το έντονο μασάζ αυξάνει την ροή του αίματος, τονώνει την κυκλοφορία του, απομακρύνει τις τοξίνες και μειώνει την κατακράτηση υγρών στις περιοχές που συνήθως εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Ειδικά η μέθοδος Endermologie (γνωστή και ως Lipomassage), χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα χειρός το οποίο κάνει μασάζ στο δέρμα, με τη βοήθεια κυλίνδρων. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί μια μικρή βελτίωση του δέρματος μετά τη θεραπεία, αλλά τα αποτελέσματα δεν διαρκούν πολύ.
Μεσοθεραπεία: αυτή η τεχνική αφορά την έκχυση ενός διαλύματος υποδορίως, με χρήση πολύ λεπτής βελόνας– το οποίο περιέχει ένα μείγμα αμινοφυλλίνης, ορμονών, ενζύμων, φυτικών εκχυλισμάτων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φλεγμονή, εξάνθημα και πρηξίματα ή παραμορφώσεις του δέρματος.
Κρέμες για την κυτταρίτιδα:
Πρόκειται για κρέμες που περιέχουν μια ποικιλία συστατικών όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικά εκχυλίσματα και αντιοξειδωτικά και οι οποίες συχνά διαφημίζονται ως η λύση για την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις τα συστατικά αυτών των προϊόντων προκαλούν δερματικές αντιδράσεις ή εξανθήματα.
Πρόληψη
Δεν υπάρχει τρόπος για να εμποδίσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η μυϊκή ενδυνάμωση μέσα από την τακτική άσκηση  μπορούν μακροπρόθεσμα να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής όψης και υφής του δέρματος.