Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Πολεμήστε την κυτταρίτιδα

Το πρόβλημα της κυτταρίτιδας απασχολεί πλήθος γυναικών ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν τα αποτελέσματά του είναι δυσάρεστα αποκαλυπτικά. Αντιμετωπίστε το πρόβλημα με καθημερινή άσκηση, σωστή διατροφή, ειδικά προϊόντα... ψυχραιμία και υπομονή.
Η κυτταρίτιδα δεν είναι ασθένεια, αλλά σωματικό λίπος, όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε κάθε μέρος του σώματός μας. Απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες -αφού εμφανίζεται σε 8 στις 10- και αποτελεί παράγοντα αλλοίωσης του δέρματος, καθώς παραμορφώνει τη σιλουέτα και καταστρέφει τη υφή της επιδερμίδας δίνοντας σε ορισμένα σημεία την όψη "φλούδας πορτοκαλιού". Είναι το αντιαισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει όταν η θρέψη των ιστών και η απομάκρυνση των τοξικών δεν γίνεται σε βάθος. Δεν έχει ηλικία και δεν συνδέεται άμεσα με το δείκτη της ζυγαριάς. Προτιμά ιδιαιτέρα τις περιοχές από τους ώμους μέχρι τους αγκώνες, τα οπίσθια, τους μηρούς,  τα "ψωμάκια" και τη εσωτερική πλευρά των γονάτων. Στα σημεία όπου εμφανίζεται, οι ιστοί έχουν την τάση να συγκρατούν νερό και να συσσωρεύουν τοξίνες. 
-Αιτίες είναι: Οι ορμονικές διαταραχές, η κακή διατροφή και η έλλειψη της άσκησης. Οι περισσότερες έρευνες συνδέουν την κυτταρίτιδα με ορμονικά αίτια, συνήθως και με τη διατροφή, αλλά επιβαρυντικοί παράγοντες, είναι και η έλλειψη της άσκησης, το κάπνισμα, η κατανάλωση αναψυκτικών, αλκοόλ και καφέ. Ενώ δεν παρουσιάζεται από τη στιγμή της γέννησης, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση στην κυτταρίτιδα. Το γυναικείο σώμα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θηλυκές ορμόνες, που συμβάλλουν στη συσσώρευση του λίπους, γι' αυτό και το πρόβλημα εντείνεται ιδιαιτέρα σε περιόδους ορμονικών μεταβολών, όπως είναι η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση ή όταν η γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά χάπια. Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή είναι ένας ακόμα λόγος συσσώρευσης περιττού λίπους και επομένως εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
-Τα στάδια της κυτταρίτιδας
1 Στο προκαταρκτικό στάδιο, η κυτταρίτιδα αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της.
2 Στο δεύτερο στάδιο, το πρόβλημα έχει πια εγκατασταθεί σε μηρούς, γλουτούς, μπράτσα και κοιλιά.
3 Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο (οιδηματώδης κυτταρίτιδα) το πρόβλημα γίνεται πλέον τόσο έντονο και οξύ, ώστε να προκαλεί ακόμα και πόνο.
-Δώστε τέλος στον "εφιάλτη"
Είτε οφείλεται σε γενετικούς λόγους, είτε σε κάποιες κακές συνήθειές μας, η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, οι οποίοι θα πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους. Ποιοι είναι αυτοί;
-Η σωστή διατροφή: Πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα είδη τροφών, να είναι φτωχή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία μας παρέχουν πολλές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες A και C, που τονώνουν την επιδερμίδα.
  - Προτιμάτε το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα άπαχα τυριά, το ψωμί και τα ζυμαρικά από αλεύρι ολικής αλέσεως, τα βραστά και τα ψητά φαγητά αντί τα τηγανητά.
  - Περιορίστε το κόκκινο κρέας, τα γλυκά την κρέμα γάλακτος, τον καφέ και το τσάι (αντικαταστήστε τα με φυσικούς χυμούς), το αλάτι, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ
  - Πίνετε άφθονο μεταλλικό νερό (2 λίτρα την μέρα) και χυμό λεμονιού.
 Όλα τα παραπάνω βοηθούν τον οργανισμό μας να αποβάλλει καλύτερα τις τοξίνες και να μην κατακρατά υγρά.
-Η άσκηση: Η γυμναστική είναι ένα ακόμα καλό "χαρτί" εναντίον της κυτταρίτιδας. Μπορείτε, απλώς, να περπατάτε, να κολυμπάτε ή να κάνετε ποδήλατο. Όμως, υπάρχουν και άλλες, ειδικές ασκήσεις, που βοηθούν τους γλουτούς και το "κάψιμο" του λίπους στο συγκεκριμένο σημείο. Το αερόμπικ, ο διάδρομος και το στέπερ είναι κατάλληλες ασκήσεις για την καλύτερη "οξυγόνωση" του κυκλοφορικού συστήματος. Όλη η προσπάθεια πρέπει να γίνεται με σύστημα και όχι περιστασιακά. Αυτό σημαίνει ότι θα ασχολείστε με τα παραπάνω, τουλάχιστον για 20 λεπτά, 4-5 φορές την εβδομάδα, για να αυξήσετε έτσι τις καύσεις του οργανισμού σας και να καίτε τις θερμίδες, ώστε να μειωθεί το στρες σας και να βελτιωθεί η κυκλοφορία του σώματός σας.
-Κυτταρίτιδα και βελονισμός
Η ρύθμιση του μεταβολισμού είναι μια διαδικασία, στην οποία -σύμφωνα με τους Κινέζους- πρέπει κάθε οργανισμός να υποβάλλεται μια φορά το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, το σώμα ξανανιώνει και επανακτά την υγεία, την ισορροπία και τη λάμψη του. Αρκεί μια φορά το χρόνο, για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Όταν, όμως, έχουν ήδη  παρουσιαστεί παθολογικά σημεία, όταν δηλαδή υπάρχει ορατή κυτταρίτιδα, τότε η παραπάνω θεραπεία χρειάζεται να ενισχυθεί τοπικά, με σκοπό να βελτιωθεί η λειτουργία των κυττάρων και να αυξηθεί η αναγέννησή τους τοπικά. Και εκεί ακριβώς που παρουσιάζεται το πρόβλημα, κινητοποιούνται οι μηχανισμοί θρέψης και ανάπλασης. Η λειτουργία είναι εσωτερική και γίνεται με την κινητοποίηση του ίδιου του οργανισμού, για επαναφορά των κυττάρων στη φυσική τους κατάσταση. Έτσι, το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, λύνεται με τον πιο υγιή τρόπο.