Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις για τη σχέση μας όταν είμαστε θυμωμένοι;

Έχετε μετανιώσει για αποφάσεις που αφορούν στη σχέση σας τις οποίες έχετε πάρει σε στιγμές τσακωμού, θυμού ή έκρηξης; Είναι γεγονός πως αυτές τις στιγμές θέλετε να τα τινάξετε όλα στον αέρα, να χωρίσετε, να μην ξαναδείτε τον άλλον στα μάτια σας και άλλα παρόμοια, ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν είναι κάτι που επιθυμείτε πραγματικά. Δείτε τους 5 λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να παίρνουμε οποιαδήποτε απόφαση τέτοιου είδους παρά μόνο όταν η μπόρα έχει περάσει.
Κατά τη διάρκεια του τσακωμού πιστεύουμε αυτό που θέλουμε να πιστέψουμε που στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτό που έχουμε σκεφτεί εμείς. Κατά τη διάρκεια του τσακωμού αυτό που λέμε εμείς είναι το σωστό και αυτό που λέει ο άλλος είναι το λάθος. Ωστόσο τα συμπεράσματα που βγάζουμε κάτι τέτοιες στιγμές κάθε άλλο παρά ρεαλιστικά είναι.
Εστιάζουμε στα αρνητικά. Όταν είμαστε θυμωμένοι διαγράφουμε ξαφνικά όλα τα όμορφα που έχει κάνει για εμάς και εστιάζουμε σε όλα τα αρνητικά, με αποτέλεσμα να τα βλέπουμε όλα από αυτή την προοπτική.
Δεν σκεφτόμαστε λογικά. Το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη σύνθετη σκέψη απενεργοποιείται όταν είμαστε θυμωμένοι, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που παίρνουμε να είναι από ανώριμες μέχρι παράλογες.
Όταν είμαστε θυμωμένοι, κάνουμε υπερβολικές σκέψεις. Σκεφτόμαστε με άλλα λόγια, ότι ισχύει ή το άσπρο ή το μαύρο και τίποτα ενδιάμεσο, ενώ δεν αφιερώνουμε χρόνο για να αξιολογήσουμε τα συναισθήματα του άλλου.
Δημιουργούνται εκρήξεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Φυσικά και δεν υποστηρίζουμε να μην θυμώνει κανείς με κάτι. Το σημαντικό όμως είναι να γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τον θυμό, καθώς αυτό το συναίσθημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κρίση μας και μας βγάλει εκτός ελέγχου. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να σιωπήσουμε για λίγο, να ανασάνουμε βαθιά και να συζητήσουμε αυτό που μας ενόχλησε στη συνέχεια παρά να ξεσπάσουμε με αρνητικά αποτελέσματα.
Πηγή: www.altsantiri.gr