Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

XXII Βιο-Ολυμπιάδα των Νέων στην Αγία Πετρούπολη Άθλος για την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό

Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη
Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής
Ολοκληρώθηκε η 22η Βιο-Ολυμπιάδα των Νέων
Περισσότεροι από 1500 μαθητές και σπουδαστές απ’όλη τη Ρωσία, τη Σερβία καθώς και από άλλες χώρες της ανατολικής και της Βόρειας Ευρώπης, συμμετείχαν στην 22η Βιο-Ολυμπιάδα των Νέων που διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής στην Αγία Πετρούπολη, από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου 2017.  Οι Βιο-Ολυμπιάδες των Νέων διεξάγονται εδώ και 22 συναπτά έτη, με την συμμετοχή πάνω από 25000 νέων ως σήμερα σε μελέτες και έρευνες για το περιβάλλον και σε πρωτοποριακά προγράμματα στο χώρο του πολιτισμού και της τέχνης. Οι Βιο-Ολυμπιάδες διεξάγονται χάρη στην άριστη συνεργασία της  Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, του Πολυτεχνείου Μεγάλος Πέτρος της Αγίας Πετρούπολης, του Πολυτεχνείου της Αγίας Πετρούπολης για τα Φυτικά Πολυμερή, και του Διαπεριφερειακού Οικολογικού Κέντρου Περιοχής Βαλτικής και Λαντόγκα. Η πολυετής αυτή προσπάθεια δεν θα μπορούσε να είχε επιτυχία χωρίς την άοκνη και πολύτιμη προσφορά του Καθ. Alexander Shishkin, στενού συνεργάτη της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής.
Τέχνη και τεχνολογία
Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής ενθάρρυνε και αυτή τη χρονιά μαθητές και σπουδαστές να ερευνήσουν τις δυνατότητες της τέχνης και της τεχνολογίας σε κοινές επιστημονικές και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι Βιο-Ολυμπιάδες των Νέων δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε κάθε δημιουργικό τομέα, όπως η μουσική, το θέατρο, ο χορός και οι εικαστικές τέχνες που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των εκδηλώσεων.
Το φετινό πρόγραμμα περιείχε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως επιστημονικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, ατομικούς και ομαδικούς διαγωνισμούς, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις χειροτεχνίας, επισκέψεις στα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις με κεντρικό άξονα τον βιοπολιτισμό. Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν στο Επιστημονικό Κέντρο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στο Πολυτεχνείο της Αγίας Πετρούπολης, στο Πολυτεχνείο της Αγίας Πετρούπολης για τα Φυτικά Πολυμερή και εστίασαν στην επιστημονική έρευνα καθώς και στη βιο-θεώρηση της τεχνολογίας, την κοινωνική ανάπτυξη, την παιδεία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Παιδιά και νέοι, με την καθοδήγηση 80 καθηγητών, παρουσίασαν πρωτότυπες εργασίες στους ακόλουθους τομείς:
Καινοτόμες λύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος
Βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των περιβαλλοντικών εφαρμογών
Συμβολή στην προώθηση της διεθνούς περιβαλλοντικής συνεργασίας και βιοπολιτικής
Συμβολή στην προώθηση του βιοπολιτισμού
Η τελετή απονομής διπλωμάτων βιοπολιτικής έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή των Πρυτάνεων των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων, ακαδημαϊκών, καθηγητών και άλλων προσωπικοτήτων.
Συμβολή στην κατανόηση του βιοπολιτισμού
Ο πολυετής θεσμός των Βιο-Ολυμπιάδων, αποτελεί έναν εκπαιδευτικό φάρο για την καλλιέργεια των αξιών του βίου. Ο θεσμός αυτός ενισχύεται κάθε χρόνο με τις Σχολές του Βίου που πραγματοποιούνται επίσης κάθε χρόνο στην Αγία Πετρούπολη από το 1992, και προετοιμάζουν τους νεαρούς μαθητές και σπουδαστές για την συμμετοχή τους στις Βιο-Ολυμπιάδες.
Ο βιοπολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα και κινητοποιεί κάθε δημιουργική διάσταση προς την προστασία του βίου στον πλανήτη μας, δρώντας ως απαραίτητη έμπνευση και κίνητρο για το μέλλον. Οι Βιο-Ολυμπιάδες των Νέων συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του βιοπολιτισμού ως μοχλό της βιώσιμης ανάπτυξης που θα αποφέρει καρπούς σε βάθος χρόνου, διασφαλίζοντας τις μελλοντικές γενιές.
Περισσότερες πληροφορίες για τις Βιο-Ολυμπιάδες των Νέων στον σύνδεσμο http://biopolitics.gr/biowp/youth-bios-olympiads/